Δείτε Όλες τις Εφαρμογές

Ακάρεα, Ακάρεα Σκόνης


Άκαρι της οικογένειας erythraeidae

Τα ακάρεα είναι μικρά αρθρόποδα που ανήκουν στην τάξη Aracnida και παρουσιάζουν ανάλογα με το είδος υγειονομικό η μη ενδιαφέρον. Έχουν πάντα 4 ζεύγη ποδιών σε αντίθεση με τα έντομα που έχουν 3 και είναι πολύ μικρότερα (κάποια δε φαίνονται με γυμνό μάτι). Τα κατατάσσουμε σύμφωνα με τις συνήθειες τους, το περιβάλλον που συναντώνται ή τους ξενιστές τους (οργανισμούς στόχους) σε:

  • Ακάρεα της σκόνης
  • Aκάρεα των ζώων (κατοικίδια, παραγωγικά, και άλλα ζώα)
  • Ακάρεα αποθηκών και τροφίμων
  • Ακάρεα του ανθρώπου

Διαμέσου της σκόνης που συναντάται σε κάθε σπίτι μεταφέρονται κάποιοι πολύ μικροί οργανισμοί, που δε φαίνονται με γυμνό μάτι και ονομάζονται ακάρεα της σκόνης (dust mites) .
Η κύρια αιτία των αλλεργιών που μπορεί να εκδηλωθούν με συμπτώματα ρινίτιδας ή άσθματος, δερματίτιδες κ.α. είναι τα ακάρεα και τα αλλεργιογόνα περιττώματα τους. Επιβιώνουν σε όλες τις συνθήκες μίας κατοικίας και βρίσκονται σε υπνοδωμάτια και κουζίνες με προτίμηση στα στρώματα, χαλιά, γεμισμένα έπιπλα και κλινοσκεπάσματα, με πληθυσμό 100-500 ατόμων ανά γραμμάριο σκόνης. Τρέφονται με σωματίδια οργανικής ύλης που αποβάλλονται από το ανθρώπινο σώμα όπως πιτυρίδα, νεκρά κύτταρα δέρματος (απολεπίσματα), τρίχες κ.λπ. Ευνοούνται από σε συνθήκες αυξημένης υγρασίας και κακού αερισμού, συνεπώς τα αλλεργικά συμπτώματα γίνονται πιο έντονα τους χειμερινούς μήνες, παρότι είναι εμφανή, έστω και σε μικρότερο βαθμό, όλο το χρόνο.

Τα ακάρεα των ζώων περιλαμβάνουν ένα μεγάλο αριθμό ειδών που προσβάλλουν σκύλους, γάτες, βοοειδή, αιγοπρόβατα, τρωκτικά, πτηνά και άλλα ζώα. Τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα παρατηρείται έξαρση στα ακάρεα των περιστεριών (προσβάλλουν και άλλα πτηνά)  τα οποία είναι δυνατόν σε περιπτώσεις με νεκρά ζώα ή φωλιάσματος τους να κάνουν την εμφάνιση τους και σε κατοικημένους χώρους και μάλιστα σε πολύ μεγάλους πληθυσμούς. Ακάρεα του είδους Psoroptes προκαλούν σημαντικές οικονομικές ζημιές στους κτηνοτρόφους βοοειδών και αιγοπροβάτων, αφού μεταδίδουν με μία μολυσματική ασθένεια που εξαπλώνεται πολύ γρήγορα στους στάβλους των ζώων (αγριοψώρα). Κάποια ακάρεα όπως το είδος Demodex που συναντάται συχνά στους σκύλους, μπορούν να προσβάλουν και τον άνθρωπο.

Τα ακάρεα των τροφίμων παρουσιάζουν μεγάλο υγειονομικό ενδιαφέρον καθώς επίσης και οικονομικό αφού εκτός  από ποιοτική είναι και ποσοτική η υποβάθμιση των προϊόντων που συναντώνται. Πιο κοινό στα τρόφιμα είναι το άκαρι των αλεύρων (Acarus Siro), το οποίο μολύνει αποξηραμένα προϊόντα, άλευρα, σπόρους κ.λπ. με αλλεργιογόνα και παθογόνα. Τα ακάρεα των τροφίμων είναι δυνατόν να επηρεάσουν έμμεσα τα παραγωγικά ή αγροτικά ζώα αφού οι υποβαθμισμένες τροφές μπορεί να προκαλέσουν διάρροιες, ανορεξία ή ακόμα και αναστολή της ανάπτυξης τους.

Τα ακάρεα του ανθρώπου είναι αρθρόποδα κυρίως ανθρωπόφιλα με το άκαρι της ψώρας το πλέον σημαντικό είδος αφού συναντάται αρκετά συχνά ειδικότερα σε μέρη με ανθυγιεινές συνθήκες και συνωστισμό, όπως σχολεία, ιδρύματα, στρατώνες και φυλακές. Τα έντομα εισχωρούν κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και εναποθέτουν τα αυγά τα οποία εκολλάπτονται και εξαπλώνονται στα χέρια, στις ενώσεις των δακτύλων, στην περιοχή πάνω από τα γεννητικά όργανα και γύρω από τις μασχάλες. Αρχικά και κυρίως τις βραδινές ώρες προκαλούν έντονο κνησμό (φαγούρα) και στη συνέχεια εκδηλώνονται τα εξανθήματα που υποδηλώνουν τη φλεγμονή. Οι δευτερογενείς μολύνσεις που ακολουθούν οδηγούν στη μεταδοτική νόσο που ονομάζεται ψώρα. Η Ψωρίαση που συχνά συγχέεται αφορά σε μία μη μεταδοτική χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια, ανοσολογικής αιτίας που δε σχετίζεται με τα ακάρεα.

Οι κρότωνες ή τσιμπούρια είναι ενδοπαράσιτα αρθρόποδα αρκετά μεγαλύτερα από τα προηγούμενα και αποτελούν φορείς πολλών μολυσματικών ασθενειών, ενώ προσβάλλουν τα ζώα και τον άνθρωπο. Μεταφέρονται κυρίως με ζώα αγροτικά ή και κατοικίδια και δημιουργούν γρήγορα μεγάλους πληθυσμούς που ο στόχος τους είναι αρχικά να προσκολλώνται στην επιδερμίδα του ανθρώπου ή το τρίχωμα των ζώων. Είναι εύκολο ένα τσιμπούρι να μεταφερθεί από το γκαζόν ή άλλο σημείο που “καραδοκεί”, σε κάποιο θερμόαιμο που χρησιμοποιεί ως ξενιστή. Εναλλακτικά μπορεί να μεταφερθεί από το σώμα του ζώου που ήδη παρασιτεί (ενδιάμεσος ξενιστής). Σημαντικά είδη είναι το Ixodes Ricinus, το οποίο τρέφεται κυρίως με αίμα μεγάλων θηλαστικών και ανθρώπου, όπως και το Argas Reflexus που προσβάλλει κυρίως τα περιστέρια αλλά και τον άνθρωπο και μπορεί ο κύκλος ζωής του να φτάσει τα 11 χρόνια! Τα τσιμπούρια μπορεί να προκαλέσουν εκτός από εξανθήματα που συνοδεύονται από έντονο κνησμό, αναφυλαξία, εγκεφαλομυελίτιδα ή εγκεφαλίτιδα.


Καταπολέμηση

Βιοκαθαρισμός είναι η μέθοδος που απαλλάσσει από τα ακάρεα της σκόνης, τα αλλεργιογόνα περιττώματα τους και τα απολεπίσματα του ανθρώπινου σώματος από στρώματα και καναπέδες. Με τη χρήση ειδικού τύπου λαμπτήρα ακτινοβολίας UV-C απαλλάσσουμε από μικροβιακά φορτία υφασμάτινες επιφάνειες σε μεγάλο ποσοστό και στοχεύοντας στην καταπολέμηση των παθογόνων μικροοργανισμών (βακτήρια, ιούς, μύκητες) μειώνεται έτσι ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια της ισχυρής αναρρόφησης του μηχανήματος καθαρισμού που χρησιμοποιούμε, επιτυγχάνεται η μηχανική σύλληψη των ακάρεων, των αλλεργιογόνων περιττωμάτων τους και της σκόνης. Εξαιτίας της δόνησης στροβιλισμού που διαθέτει το μηχάνημα αποφεύγεται η ανακύκλωση τους στο χώρο.

Για τα υπόλοιπα ακάρεα που συναντώνται σε κατοικημένους χώρους, χώρους παραγωγής ή αποθήκευσης τροφίμων ή σε κτηνοτροφικές μονάδες  οι εφαρμογές καταπολέμησης διαφοροποιούνται σύμφωνα με το είδος, το πεδίο και άλλους παράγοντες. Η ακαρεοκτονία γενικά μπορεί να επιτευχθεί με ψεκασμούς, εκνεφώσεις, ή τη χρήση καπνογόνων ή υποκαπνιστικών σκευασμάτων. Χρησιμοποιούνται αμιγώς ακαρεοκτόνα σκευάσματα ή εντομοκτόνα που εμφανίζουν παράλληλα και ακαρεοκτόνο δράση.  Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχει προηγηθεί καθαριότητα, θεραπεία και παρακολούθηση από ιατρό ή κτηνίατρο και όποια προληπτικά μέτρα απώθησης μπορούν να ληφθούν (όπως είναι τα απωθητικά που χρησιμοποιούνται στα κατοικίδια).

Όλα τα εντομοκτόνα-ακαρεοκτόνα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται είναι οικολογικά (ακίνδυνα για τον άνθρωπο, τα κατοικίδια και το περιβάλλον), άχρωμα, άοσμα και υψηλής αποτελεσματικότητας. Διαθέτουν έγκριση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και προορίζονται για χρήση σε κατοικημένους χώρους και χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος.

 

Photo Gallery


Comments are closed.

ΖΗΤΗΣΤΕ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑ!


Καλέστε μας στο Tηλ.: 21097 55070 | Κινητό: 69730 47731