Δείτε Όλες τις Εφαρμογές

Καταπολέμηση Μυρμηγκιών


Τα μυρμήγκια είναι μικρά αρθρόποδα ιδιαίτερα κοινωνικά που ανήκουν στην οικογένεια Formicidae και στην τάξη Hymenoptera (όπως οι σφήγκες και οι μέλισσες). Λόγω αυξημένης της κοινωνικής και συνεργατικής τους φύσης δημιουργούν γρήγορα μεγάλες φωλιές, προστατευμένες από περιβαλλοντικούς παράγοντες, άλλα έντομα που παρασιτούν σε αυτά, και όποια άλλη απειλή.

Υπάρχουν αρκετά είδη μυρμηγκιών με πιο κοινά στην Ελλάδα τα μυρμήγκια του κήπου (μαύρα μεγάλα συνήθως στο χώμα), τα ξυλοφάγα μυρμήγκια (μαύρα μεγαλύτερα συνήθως σε οροφές ή κεραμοσκεπές), τα κόκκινα μυρμήγκια (μικρά σε εξωτερικούς χώρους), και τα Φαραώ (πολύ μικρά κίτρινα σε κατοικημένους χώρους). Όλα τα είδη που μπορεί να είναι σακχαροδίαιτα, ελαιοδίαιτα ή πρωτεϊνοδίαιτα ανάλογα με το είδος τους, την εποχή, το φύλλο και το βιολογικό στάδιο, έχουν ανάγκη από ενέργεια, δηλαδή τροφή.

Οι φωλιές των μυρμηγκιών είναι αρκετές σε κάθε αποικία και τα έντομα μπορεί να είναι χιλιάδες (ανάλογα με το είδος και την πρώτη τους εγκατάσταση). Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι δύσκολο να βρεθούν όλες οι φωλιές αν και τα έντομα ακολουθούν κάποιες διαδρομές κατά δεκάδες και σε σειρά. Αρχικά στέλνουν ένα έντομο-ιχνηλάτη για αναζήτηση της τροφής, ο οποίος γυρνώντας στη φωλιά “πληροφορεί” τους εργάτες για τη διαδρομή που θα πρέπει να ακολουθήσουν για το “διατροφικό συμφέρον” του πληθυσμού τους. Συγκεκριμένα ελευθερώνει από τους θωρακικούς αδένες κάποιες ουσίες, τις φερομόνες που οι εργάτες αναγνωρίζουν και έτσι ακολουθούν την κρυφή (για το ανθρώπινο μάτι) διαδρομή.

Συνήθως δεν παρουσιάζουν υγειονομικό ενδιαφέρον αφού είναι έντομα που συνήθως δε μεταφέρουν μικρόβια.

Καταπολέμηση μυρμηγκιών, αντιμετώπιση μυρμηγκιών

Έχουν ανεπτυγμένη σε μεγάλο βαθμό την Τροφάλλαξη (κοινωνική κατανομή της τροφής μέσω επικοινωνίας). Διαμέσου της Τροφάλλαξης σε περιπτώσεις μικρής προβολής σε κατοικημένους χώρους  είναι δυνατόν με τροφοελκυστικά δολώματα σε μορφή γέλης ή σκόνης να ελεγχθεί γρήγορα ολόκληρος ο πληθυσμός του εντόμου. Τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση μυρμηγκιών, καταναλώνονται από μικρό πληθυσμό αρχικά. Στη συνέχεια μόλις τα πρώτα αντιληφτούν ότι πρόκειται για τροφή δίνεται σήμα και σε άλλα έντομα που με τη συνεργία της τροφάλλαξης μεταφέρεται τελικά η εντομοκτόνος δραστική σε όλη την αποικία. Το φαινόμενο ονομάζεται Οριζόντια Μεταφορά και δίνει σε λίγες μέρες οριστική λύση του προβλήματος, όταν δεν υπάρχει βέβαια ανταγωνιστικότητα της τροφής (π.χ. υπολείμματα τροφής σε χαμηλά σημεία, ντουλάπια κουζίνας κ.λπ).

Σε περιπτώσεις με προσβολές σε εξωτερικούς χώρους όπως κήπους, μπαλκόνια κ.α. είναι δυνατόν να ελεγχθούν τα έντομα με υπολειμματικούς ψεκασμούς ή άλλες εφαρμογές καταπολέμησης και προστασίας.

Όλα τα εντομοκτόνα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση μυρμηγκιών είναι οικολογικά (ακίνδυνα για τον άνθρωπο, τα κατοικίδια και το περιβάλλον), άχρωμα, άοσμα και υψηλής αποτελεσματικότητας. Διαθέτουν έγκριση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και προορίζονται για χρήση σε κατοικημένους χώρους.

 

Photo Gallery


Comments are closed.

ΖΗΤΗΣΤΕ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑ!


Καλέστε μας στο Tηλ.: 21097 55070 | Κινητό: 69730 47731
Καλέστε με
+
Καλέστε με