Δείτε Όλες τις Εφαρμογές

Κατσαρίδες


Απεντομώσεις - Απολυμάνσεις για κατσαρίδες

Οι κατσαρίδες στο σπίτι προκαλούν αναστάτωση αφού προκαλούν εκτός από όχληση ή φόβο και προβλήματα υγείας αφού μεταφέρουν μικρόβια και είναι δυνατόν να μεταδώσουν ασθένειες ή τροφική δηλητηρίαση. Οι περισσότερες τροφικές δηλητηριάσεις τους καλοκαιρινούς μήνες οφείλονται σε μικρόβια που μεταφέρονται από κατσαρίδες. Οι απεντομώσεις για κατσαρίδες ή άλλα έντομα στοχεύουν στη διατήρηση και διασφάλιση της ανθρώπινης υγείας. Απολύμανση για κατσαρίδες εννοούμε την προληπτική απεντόμωση με εντομοκτόνα που καταπολεμούν τα έντομα και εμφανίζουν υπολειμματικότητα για προληπτικό έλεγχο. Οι απεντομώσεις για κατσαρίδες ή οι απολυμάνσεις για κατσαρίδες πραγματοποιούνται από εξειδικευμένα συνεργεία απολύμανσης προληπτικά ή κατασταλτικά. Απεντόμωση πολυκατοικίας ή απεντόμωση διαμερίσματος προτείνουμε να γίνεται προληπτικά 1-2 φορές το χρόνο προληπτικά και σε περιπτώσεις ειδικές συχνότερα.

Ταξινόμηση

Οι κατσαρίδες ανήκουν στην τάξη των Blattaria. Κυριότερα είδη είναι τα Blattella germanica, Blatta orientalis και Periplaneta americana. Είναι έντομα που ζουν στο αστικό περιβάλλον κι είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στην Ελλάδα. Η παρουσία τους είναι έντονη ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Blattella germanica – γερμανική κατσαρίδα ή ψιλή κατσαρίδα κουζίνας
Είναι το πιο κοινό είδος κατσαρίδας, κοσμοπολίτικο και το πιο δύσκολο στην καταπολέμηση. Επειδή το μέγεθος του είδους είναι πολύ μικρότερο από άλλα είδη κατσαρίδας συχνά αναφέρεται ως ψιλή κατσαρίδα. Επειδή είναι ανοιχτόχρωμη συγκριτικά με τα υπόλοιπα είδη κατσαρίδας αναφέρεται επίσης ξανθιά κατσαρίδα. Τέλος αναφέρεται ως κατσαρίδα κουζίνας γιατί σε κάθε προσβολή η φωλιά είναι εντοπισμένη στην κουζίνα. Τα ενήλικα έχουν μέγεθος 13-16mm και χρώμα ανοιχτό καφέ ή μαύρο που μεταβάλλεται κατά τη διάρκεια των μεταμορφώσεων (μετάβαση σε επόμενο βιολογικό στάδιο). Φέρουν 2 σχεδόν παράλληλες λωρίδες στο πρόνωτο (ραχιαίο τμήμα) και είναι πιο εμφανείς σε προνυμφικό στάδιο που τα έντομα είναι μικρά. Είναι το είδος κατσαρίδας με το μεγαλύτερο ωοπαραγωγικό δυναμικό, αφού ζει αρκετούς μήνες με το θηλυκό να φέρει τα ωά σε σάκους που περιέχουν 30-40 αυγά! Η αναπαραγωγή γίνεται ολόκληρο το έτος (3-4 φορές/έτος) και ευνοείται ιδιαίτερα από το υγρό και θερμό περιβάλλον, ακόμα και τους χειμερινούς μήνες. Βρίσκονται σε χώρους με ανθρώπινη δραστηριότητα με τις πιο κοινές προσβολές να εμφανίζονται σε χώρους επεξεργασίας και αποθήκες τροφίμων ή σε κουζίνες και μπάνια κατοικιών. Τα αυγά τους μεταφέρονται διαμέσου κιβωτίων, χαρτοκιβωτίων, μηχανημάτων και συσκευών ή άλλων υλικών που έχουν μεταφερθεί από χώρους με πληθυσμό κατσαρίδων. Περισσότερες πληροφορίες για την ψιλή κατσαρίδα πατήστε εδώ.

Blatta orientalis – ανατολική κατσαρίδα
Συναντάται κυρίως σε βόθρους, τα ακμαία έχουν μέγεθος 25mm και χρώμα μαύρο γυαλιστερό. Το θηλυκό ζει έως και 2 έτη και αποθέτει μέχρι και 18 ωοθήκια στη διάρκεια της ζωής του, με κάθε ωοθήκιο να περιέχει έως και 10 ωά. Η περίοδος επώασης είναι 1 έως 2 μήνες και η περίοδος ανάπτυξης (ως το στάδιο του ακμαίου) είναι 12 μήνες. Το είδος αυτό απαντάται κάτω από οικιακά απορρίμματα, πέτρες, φύλλα κ.ά., ενώ σε κτίρια εμφανίζεται σε υπόγεια, αεραγωγούς, αποχετεύσεις και κυρίως σε βόθρους.

Periplaneta americana (αμερικανική κατσαρίδα)
Τα ακμαία έχουν μέγεθος 34-53mm και χρώμα κοκκινωπό καφέ. Έχουν μέτρια ικανότητα πτήσης, ενώ πετούν όταν αυτό είναι αναγκαίο. Τα θηλυκά αποθέτουν την ωοθήκη 4 ημέρες μετά το σχηματισμό της σε προστατευμένο χώρο σκοτεινό και με υψηλή υγρασία. Ο βιολογικός κύκλος είναι αντίστοιχος με το προηγούμενο είδος. Το είδος το συναντάμε σε κατοικίες, επαγγελματικά κτίρια, εστιατόρια, φούρνους, χώρους με φρούτα και λαχανικά, νοσοκομεία κ.ά. Κατά την διάρκεια της ημέρας προτιμά την παραμονή της σε χώρους σκοτεινούς όπως τα υπόγεια των κτιρίων, τους υπονόμους, τα φρεάτια και άλλες θερμές, σκοτεινές και υγρές θέσεις.

Καταπολέμηση

Για την καταπολέμηση των κατσαρίδων (Periplanetta American, Blatta Orientalis), πρέπει να πραγματοποιηθεί περιμετρικός υπολειμματικός ψεκασμός με ψεκαστήρες χαμηλής πίεσης εσωτερικά και εξωτερικά με έμφαση στα κρίσιμα σημεία εμφάνισης των εντόμων (φρεάτια, αποθήκες, κουζίνα, wc, σιφώνια κ.λπ.).

Ειδικά για το είδος της ανατολίτικης κατσαρίδας (Blatta Orientalis), η οποία όπως αναφέραμε προηγουμένως εμφανίζεται κυρίως σε βόθρους, συνίσταται η χρήση καπνογόνων εντομοκτόνων συνδυαστικά μέσα στον βόθρο (όταν εκεί είναι η εστία του πληθυσμού τους), συνδυαστικά και μετά από τον ψεκασμό. Η απεντόμωση ψιλής κατσαρίδας κουζίνας πραγματοποιείται με εντομοκτόνα τροφοελκυστικά σε μορφή γέλης (ειδικά τζελ για κατσαρίδες).

Το εντομοκτόνο σκεύασμα που χρησιμοποιείται για την απεντόμωση κατσαρίδας ή άλλων εντόμων πρέπει να είναι:

  • Ασφαλές για τον άνθρωπο και το περιβάλλον
  • Χωρίς διαλύτη (υδατοδιαλυτό)
  • Άχρωμο και άοσμο
  • Τελευταίας τεχνολογίας – πυρεθρινοειδές
  • Γρήγορης κατάρριψης με υψηλή υπολειμματική δράση

Photo Gallery


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΖΗΤΗΣΤΕ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑ!


Καλέστε μας στο Tηλ.: 21097 55070 | Κινητό: 69730 47731
Καλέστε με
+
Καλέστε με