Δείτε Όλες τις Εφαρμογές

Έντομα Τροφίμων


Έντομα τροφίμων, έντομα αποθηκών ή έντομα αποθηκευμένων προϊόντων εννοούμε τα έντομα που ανήκουν κυρίως στις τάξεις Coleoptera και Lepidoptera και προσβάλλουν εδώδιμα ή μη προϊόντα, που βρίσκονται διαδικασία της επεξεργασίας ή της αποθήκευσης, σε σπίτια ή μονάδες παραγωγής. Συχνά καλούνται και σκόρος τροφίμων, περιγράφοντας μία μεγάλη ομάδα των πιο κοινών κολεοπτέρων (σκαθάρια στα τρόφιμα) ή λεπιδοπτέρων (πεταλούδες στα τρόφιμα).

Ορισμένα έντομα από αυτά προσβάλλουν αποκλειστικά καρπούς ενός συγκεκριμένου είδους, αν και αρκετά από αυτά είναι πολυφάγα. Για παράδειγμα το είδος Lasioderma serricorne παρότι προσβάλλει κυρίως αποθηκευμένο καπνό συναντάται και σε κατοικημένους χώρους με προσβολές σε αρκετά τρόφιμα, τροφές σκύλου, ακόμα και σε αποξηραμένα φυτά! Άλλα έντομα αποθηκών προσβάλλουν μεγαλύτερες κατηγορίες αποθηκευμένων προϊόντων όπως τα είδη Ephestia που ανήκουν στα λεπιδόπτερα και προσβάλλουν άλευρα, σπόρους δημητριακών, σύκα, σταφίδες, καπνό, κ.α.

Σχεδόν όλα τα λεπιδόπτερα (μικρή πεταλούδα γκρι ή καφέ χρώματος) σχηματίζουν μετάξινες θήκες που προστατεύονται κατά το προνυμφικό στάδιο (υποκίτρινα μικρά σκουλήκια) όπου προσβάλλουν μεγάλο αριθμό προϊόντων. Για τα περισσότερα έντομα αποθηκών οι οριακές τιμές θερμοκρασίας και υγρασίας καθορίζουν τη ζωή τους, την αναπαραγωγή και την ανάπτυξη τους. Ο ρυθμός αναπαραγωγής συνδέεται άμεσα με τους παραπάνω παράγοντες στα ίδια τα προϊόντα και τους χώρους αποθήκευσης τους. Γενικά, όταν οι θερμοκρασίες είναι κάτω από 21°C παρεμποδίζουν την ανάπτυξη και την εξάπλωση των εντόμων, όπως και οι θερμοκρασίες άνω των 35°C.

Τα έντομα που προβάλουν τα αποθηκευμένα τρόφιμα είναι δυνατόν να δημιουργήσουν μικρούς πληθυσμούς σε αποθήκες ή ακόμα και σε ντουλάπια κουζίνας, ακόμα και όταν απουσιάζουν τα τρόφιμα και οι χώροι καθαριστούν. Δε μπορούν να αντέξουν μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς σίτιση, για αυτό και συχνά προσβάλουν δευτερογενώς άλλα τρόφιμα από αυτά που μπορεί να πρώτο-μεταφέρθηκαν. Τα τρόφιμα δεν γεννάνε έντομα, παρά μπορούν να μεταφέρουν αυγά τους ή ακόμα και προνύμφες-ακμαία, που υπό κατάλληλες συνθήκες (στα σπίτια μετά από πολυκαιρία) δημιουργούν γρήγορα μεγάλους πληθυσμούς.

Καταπολέμηση εντόμων τροφίμων

Πριν από οποιαδήποτε προσπάθεια καταπολέμησης εντόμων τροφίμων, μας ενδιαφέρει να γνωρίζουμε τον τρόπο μεταφοράς του εντόμου στο χώρο (για παράδειγμα σε ένα σπίτι τα πρώτα έντομα μπορεί να μεταφέρθηκαν από τροφή για σκύλους, αλεύρι, όσπρια ή άλλα). Στη συνέχεια επιλέγεται το κατάλληλο πρόγραμμα απεντόμωσης που μπορεί να περιλαμβάνει και άλλες εργασίες όπως καθαρισμό του χώρου.

Σε περιπτώσεις κατοικιών το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με τη βοήθεια της ψυχρής εκνέφωσης ή ψεκασμού, με φερομονικές παγίδες, καπνογόνα ή και συνδυασμό τους. Σε περιπτώσεις με αποθηκευμένα τρόφιμα σε κοντέινερ, σιλό ή αποθήκες η καταπολέμηση πραγματοποιείται με υποκαπνισμό και άλλες προληπτικές εφαρμογές θερμής ή ψυχρής εκνέφωσης.

Όλα τα εντομοκτόνα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται είναι οικολογικά (ακίνδυνα για τον άνθρωπο, τα κατοικίδια και το περιβάλλον), άχρωμα, άοσμα και υψηλής αποτελεσματικότητας. Διαθέτουν έγκριση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και προορίζονται για χρήση σε κατοικημένους χώρους.

Photo Gallery


Comments are closed.

ΖΗΤΗΣΤΕ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑ!


Καλέστε μας στο Tηλ.: 21097 55070 | Κινητό: 69730 47731
Καλέστε με
+
Καλέστε με