Δείτε Όλες τις Εφαρμογές

Ψιλή κατσαρίδα


Το έντομο του είδους Germanica Blattella που έχει αποκαλείται κοινά ψιλή κατσαρίδα ή γερμανική κατσαρίδα ή κατσαρίδα κουζίνας ή κατσαρίδα ξανθιά, είναι μορφολογικά μία μικρογραφία της συνηθισμένης μεγάλης “καλοκαιρινής” κατσαρίδας (Periplaneta Americana). Το ακμαίο έντομο μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 16mm, ενώ στα πρώτα προνυμφικά στάδια είναι μόλις 1-2mm. Οι προνύμφες εμφανίζουν κάποιους πιο ανοιχτόχρωμους χρωματισμούς, για αυτό και λέγεται κατσαρίδα ξανθιά και κάποιες σκούρες και επιμήκεις ραβδώσεις στο θώρακα.

Είναι ένα είδος που δεν εισβάλει πετώντας (παρότι διαθέτει πτέρυγες δεν πετάει) ή από φρεάτια και σωληνώσεις, αφού δε ζει στις αποχετεύσεις. Είναι ένα έντομο που μεταφέρεται κυρίως από τρόφιμα και πιο συγκεκριμένα από τις συσκευασίες τους, από χάρτινα κιβώτια, μεταχειρισμένες ηλεκτρικές συσκευές (ειδικά σε χώρους εστίασης), κ.α.

Δημιουργεί γρήγορα μεγάλους πληθυσμούς αφού η ψιλή κατσαρίδα εμφανίζει μεγάλη σεξουαλικότητα με πολύ γρήγορες αναπαραγωγές. Είναι το μοναδικό είδος κατσαρίδας που μεταφέρει τα αυγά του κατά τη διάρκεια της επώασης, τα οποία εναποθέτει σε σημεία προστατευμένα, λίγο πριν την εκκόλαψη. Οι προνύμφες του εντόμου είναι πολύ γρήγορα έτοιμες να τραφούν με σακχαρούχα, ελαιούχα ή πρωτεϊνούχα υπολείμματα τροφής που υπάρχουν σε κάθε κουζίνα καταστήματος εστίασης, ή κατοικίας.

Τα έντομα φωλιάζουν σε μέρη που παρουσιάζουν για αυτά τροφικό ενδιαφέρον, είναι υγρά, σκοτεινά και με μεγάλη θερμοκρασία. Η πιο συνηθισμένη εικόνα είναι οι πολύ μικρές κατσαρίδες στην κουζίνα στις κατοικίες και το εργαστήριο παραγωγής, στην αποθήκη τροφίμων ή στην κουζίνα σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Εισχωρούν λόγω μικρού μεγέθους σε ρωγμές τοίχων, σε ενώσεις ντουλαπιών, σε πρίζες και διακόπτες, σε ηλεκτρικές συσκευές και άλλα σημεία που μπορεί να εξασφαλίσουν καταφύγιο για αυτά. Οι κατσαρίδες κουζίνας εισχωρούν επίσης για να εξασφαλίσουν τροφή, σε άλλα σημεία που δεν καθαρίζονται επαρκώς και είναι πλούσια σε οργανική ύλη. Είναι έντομα νυκτόβια που τη μέρα εμφανίζουν μικρή κινητικότητα, σε αντίθεση με τη νύχτα που η κινητικότητα αυξάνεται και εξέρχονται από τις φωλιές για αναζήτηση τροφής.

Καταπολέμηση κατσαρίδας

Για την αντιμετώπιση των κατσαρίδων του είδους της γερμανικής κατσαρίδας και δεδομένης την ανεκτικότητας ή ανθεκτικότητας σε υγρά πυρεθρινοειδή εντομοκτόνα, χρησιμοποιούνται τροφοελκυστικά σκευάσματα υπό μορφή εντομοκτόνου γέλης (gel για κατσαρίδες). Δολώνονται-παγιδεύονται όλα τα πιθανά περάσματα ή σημεία κοντά σε πληθυσμούς, τα οποία γίνονται εύκολα εμφανή από τα χαρακτηριστικά περιττώματα του εντόμου που θυμίζουν κόκκους πιπεριού. Το “δόλωμα” παρουσιάζει μεγάλη ελκυστικότητα για απόσταση αρκετών εκατοστών, ενώ η θανατηφόρος δόση είναι πολύ μικρή. Εξαιτίας του κανιβαλισμού και της κοπροφαγίας που παρατηρούνται στα κατσαριδάκια κουζίνας σε λίγες ημέρες μεταφέρεται η θανατηφόρος δραστική ουσία σε όλο τον πληθυσμό. Σε χώρο που η γέλη εμφανίζει μικρή ανταγωνιστικότητα και αυτό συμβαίνει όταν ο χώρος είναι καθαρός και χωρίς υπολείμματα τροφής, τις πρώτες 5 ημέρες θανατώνεται το μεγαλύτερο μέρος της αποικίας. Ακολουθεί η θανάτωση των προνυμφικών σταδίων της ψιλής κατσαρίδας που κατά την εφαρμογή δεν είχαν ακόμα εκκολαφθεί, με το προσδόκιμο ζωής του συνολικού πληθυσμού της φωλιάς να ανέρχεται στις 15-20 ημέρες.

Ειδικά σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος η απεντόμωση ή απολύμανση από κατσαρίδες κουζίνας όπως συχνά αναφέρεται, είναι δύσκολη, καθώς είναι πιο δύσκολο να περιοριστούν τα υπολείμματα τροφών, τα οποία βρίσκονται δυσπρόσιτα για σωστή καθαριότητα σημεία. Τα συνεργεία απολύμανσης και απεντόμωσης προτείνουν σε περιπτώσεις ψιλής κατσαρίδας, ιδιαίτερα στα καταστήματα, αρχικά τον καλύτερο δυνατό καθαρισμό ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η πηγή τροφής. Η αντιμετώπιση ψιλής κατσαρίδας κουζίνας εφόσον το διαμέρισμα ή το κατάστημα είναι απόλυτα καθαρό και δεν παρατηρηθεί ανταγωνισμός τροφής, παρουσιάζει άμεσα αποτελέσματα. Εκτός από την ενόχληση που προκαλούν με την παρουσία τους αποτελούν έντομο δημόσιας υγείας αφού είναι φορείς μικροβίων. Οι κατσαρίδες στο σπίτι ή σε χώρο υγειονομικού ενδιαφέροντος ευθύνονται για το 70% των τροφικών δηλητηριάσεων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Όλα τα εντομοκτόνα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται είναι οικολογικά (ακίνδυνα για τον άνθρωπο, τα κατοικίδια και το περιβάλλον), άχρωμα, άοσμα και υψηλής αποτελεσματικότητας. Διαθέτουν έγκριση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και προορίζονται για χρήση σε κατοικημένους χώρους.

 

Photo Gallery


Comments are closed.

ΖΗΤΗΣΤΕ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑ!


Καλέστε μας στο Tηλ.: 21097 55070 | Κινητό: 69730 47731
Καλέστε με
+
Καλέστε με