Δείτε Όλες τις Εφαρμογές

Ψιλή κατσαρίδα


Το έντομο του είδους Germanica Blatella που έχει την κοινή ονομασία ψιλή κατσαρίδα ή γερμανική κατσαρίδα ή κατσαρίδα κουζίνας , είναι μορφολογικά μία μικρογραφία της συνηθισμένης μεγάλης “καλοκαιρινής” κατσαρίδας (Periplaneta Americana). Το ακμαίο έντομο μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 16mm, ενώ στα πρώτα προνυμφικά στάδια είναι 1-2mm. Οι προνύμφες εμφανίζουν κάποιους πιο ανοιχτόχρωμους χρωματισμούς (ξανθιά κατσαρίδα) και κάποιες σκούρες και επιμήκεις ραβδώσεις στο θώρακα.

Είναι ένα είδος που δεν εισβάλει πετώντας (παρότι διαθέτει πτέρυγες δεν πετάει) ή από φρεάτια και σωληνώσεις, αφού δε ζει στις αποχετεύσεις. Είναι ένα έντομο που μεταφέρεται κυρίως από τρόφιμα και πιο συγκεκριμένα από  τις συσκευασίες τους, από χάρτινα κιβώτια, μεταχειρισμένες ηλεκτρικές συσκευές (ειδικά σε χώρους εστίασης) κ.α.

Δημιουργεί γρήγορα μεγάλους πληθυσμούς αφού είναι ένα έντομο που εμφανίζει μεγάλη σεξουαλικότητα με πολύ γρήγορες αναπαραγωγές. Είναι το μοναδικό είδος κατσαρίδας που μεταφέρει τα αυγά του κατά τη διάρκεια της επώασης τα οποία εναποθέτει σε σημεία προστατευμένα λίγο πριν την εκκόλαψη. Οι προνύμφες του εντόμου είναι πολύ γρήγορα έτοιμες να τραφούν με σακχαρούχα, ελαιούχα ή πρωτεϊνούχα υπολείμματα τροφής που υπάρχουν σε κάθε κουζίνα καταστήματος εστίασης, ή κατοικίας.

Τα έντομα φωλιάζουν σε μέρη που παρουσιάζουν για αυτά τροφικό ενδιαφέρον, είναι υγρά, σκοτεινά και με μεγάλη θερμοκρασία. Η πιο συνηθισμένη περίπτωση είναι ο χώρος της κουζίνας σε κατοικίες και το εργαστήριο παραγωγής, η κουζίνα και η αποθήκη τροφίμων σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος. Εισχωρούν λόγω μικρού μεγέθους σε ρωγμές τοίχων, σε ενώσεις ντουλαπιών, σε πρίζες και διακόπτες, σε ηλεκτρικές συσκευές και άλλα σημεία που μπορεί να εξασφαλίσουν καταφύγιο για αυτά ή σε άλλα πλούσια σε οργανική ύλη για να εξασφαλίσουν τροφή. Είναι έντομα νυκτόβια που τη μέρα εμφανίζουν μικρή κινητικότητα, σε αντίθεση με τη νύχτα που η κινητικότητα αυξάνεται και εξέρχονται από τις φωλιές για αναζήτηση τροφής.

Καταπολέμηση κατσαρίδας

Για τη αντιμετώπιση της ψιλής κατσαρίδας και δεδομένης την ανεκτικότητας ή ανθεκτικότητας σε υγρά πυρεθρινοειδή εντομοκτόνα, χρησιμοποιούνται τροφοελκυστικά σκευάσματα υπό μορφή γέλης (gel). Δολώνονται-παγιδεύονται όλα τα πιθανά περάσματα ή σημεία κοντά σε πληθυσμούς, τα οποία γίνονται εύκολα εμφανή από τα χαρακτηριστικά περιττώματα του εντόμου που θυμίζουν κόκκους πιπεριού. Το “δόλωμα” παρουσιάζει μεγάλη ελκυστικότητα για απόσταση αρκετών εκατοστών, ενώ η θανατηφόρος δόση είναι πολύ μικρή. Εξαιτίας  του κανιβαλισμού και της κοπροφαγίας που παρατηρούνται στο έντομο σε λίγες ημέρες μεταφέρεται η θανατηφόρος δραστική ουσία σε όλο τον πληθυσμό. Σε χώρο που η γέλη εμφανίζει μικρή ανταγωνιστικότητα (καθαρός  και χωρίς υπολείμματα τροφής), τις πρώτες 5 ημέρες θανατώνεται το μεγαλύτερο μέρος της αποικίας. Ακολουθεί η θανάτωση των προνυμφικών σταδίων που κατά την εφαρμογή δεν είχαν ακόμα εκκολαφτεί, με προσδόκιμο ζωής όλου του πληθυσμού τις 15-20 ημέρες.

Όλα τα εντομοκτόνα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται είναι οικολογικά (ακίνδυνα για τον άνθρωπο, τα κατοικίδια και το περιβάλλον), άχρωμα, άοσμα και υψηλής αποτελεσματικότητας. Διαθέτουν έγκριση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και προορίζονται για χρήση σε κατοικημένους χώρους.

 

Photo Gallery


Comments are closed.

ΖΗΤΗΣΤΕ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑ!


Καλέστε μας στο Tηλ.: 21097 55070 | Κινητό: 69730 47731