Δείτε Όλες τις Εφαρμογές

Καταπολέμηση Κοριών


Κοριοί σε στρώμα

Πρόκειται για μικρόσωμα αιμομυζητικά έντομα της οικογένειας Cimicidae, τα οποία εξαιτίας του ανθρωπόφιλου χαρακτήρα τους έχουν την τάση να νύσσουν και να αντλούν αίμα από τον άνθρωπο (επώδυνο το τσίμπημα του κοριού), χωρίς ο άνθρωπος να αποτελεί αποκλειστικό ξενιστή του εντόμου. Σε όλα τα στάδια του βιολογικού τους κύκλου (αυγό – προνύμφη – ακμαίο) έχουν σχήμα ωοειδές και επειδή είναι έντομα πεπλατυσμένα νοτιοκοιλιακά, θυμίζει κόκκο φακής.

ΚΟΡΙΟΙ ΣΤΟ ΣΤΡΩΜΑΗ εκκόλαψη των αυγών πραγματοποιείται σε 4-20 ημέρες (όσο μεγαλύτερη η θερμοκρασία τόσο πιο γρήγορη), ενώ η εξέλιξη της προνύμφης σε ακμαίο διαρκεί 30-60 ημέρες. Για κάθε μετάβαση από το ένα νυμφικό στάδιο στο επόμενο απαιτείται τουλάχιστον ένα γεύμα αίματος. Διαθέτουν ειδικό όργανο (στιλέτο) που με τη βοήθεια του τρυπούν την επιδερμίδα του ξενιστή ώστε να τραφούν, παράγοντας ταυτόχρονα αντιπηκτικές ουσίες που διαχέονται διαμέσου του σάλιου τους. Αυτές οι ουσίες βοηθούν το έντομο να ολοκληρώσει μέσα σε 5 λεπτά το γεύμα του (μπορεί να αντλήσει ποσότητα αίματος έως και 6 φορές του βάρους του), χωρίς να πήξει το αίμα. Ανήκουν στα εκτοπαράσιτα έντομα σε αντίθεση με τα τσιμπούρια που ζουν κάτω από την επιδερμίδα του ξενιστή-στόχου τους και χαρακτηρίζονται ως ενδοπαράσιτα. Οι κοριοί τσιμπάνε και φεύγουν.

ΑΚΜΑΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΝΥΜΦΕΣ ΚΟΡΙΩΝΑντιλαμβάνονται τον στόχο τους (άνθρωπο ή άλλα θερμόαιμα θηλαστικά) από το διοξείδιο του άνθρακα που εκλύεται από την αναπνοή ή από το δέρμα, όπως επίσης κι από την θερμοκρασία του σώματος του. Είναι δυνατόν να παραμείνουν σε λήθαργο αρκετούς μήνες μέχρι να “μυρίσουν” στο περιβάλλον που έχουν εισβάλλει τον ξενιστή που θα παρασιτήσουν.

Το τσίμπημα του κοριού το οποίο τουλάχιστον αρχικά δεν είναι επώδυνο λόγω αναισθητικών ουσιών που παράγουν, προκαλεί συχνά δερματίτιδες και οίδημα (πρήξιμο). Τα τσιμπήματα είναι κατά κύριο λόγο ομαδοποιημένα, συνήθως σε σειρά, με τα εξανθήματα να παραμένουν για μέρες με τη μορφή στρογγυλών ερυθημάτων. Τα μέρη του σώματος που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τους κοριούς είναι τα γυμνά μέρη, αυτά που βρίσκονται εκτός σκεπασμάτων ή αυτά που υπεραιματώνονται λόγω της πίεσης από ρούχα ή εσώρουχα.

ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΚΟΡΙΟΥ

Είναι έντομα νυκτόβια που κρύβονται τη μέρα σε ρωγμές, σχισμές και κοιλότητες, ενώ παραμένουν σε μέρη όπου παραμένει ο ξενιστής για αρκετό χρόνο. Είναι αρκετά λεπτά και για αυτό χωρούν σε πολύ μικρά ανοίγματα που είναι κάποιες φορές δύσκολο να γίνει αντιληπτή η παρουσία τους. Τα σημεία που συναντώνται πιο συχνά είναι: οι πτυχώσεις του στρώματος, λεπτομέρειες των επίπλων κοντά στο κρεβάτι, ο σκελετός του κρεβατιού, οι τάβλες κ.λπ. Άλλα δυνητικά σημεία είναι πιθανές ρωγμές στους τοίχους ή στο πάτωμα, πρίζες και διακόπτες κ.λπ. Το χρώμα τους είναι καφέ ανοιχτό ή σκούρο, κάτι που συνδέεται άμεσα με την ποσότητα του αίματος που έχουν καταναλώσει.

Χαρακτηριστικά σημάδια παρουσίας του κοριού εκτός από το τσίμπημα που προκαλεί, είναι τα μικρά μαύρα στίγματα που εμφανίζονται κυρίως σε σημεία με μεγάλους πληθυσμούς. Αυτά σηματοδοτούν ότι υπάρχει προσβολή κοριών στο σπίτι (κοριοί στο στρώμα, κοριοί στον καναπέ). Αυτό συμβαίνει γιατί οι κοριοί αποβάλλουν από το οπίσθιο μέρος του εντερικού τους σωλήνα υπόλοιπα αιμοσφαιρίνης του αίματος που έχουν χρώμα μαύρο.

Το τσίμπημα του κοριού είναι επώδυνο και εκτός αυτού χρήζει σε κάποιες περιπτώσεις, παρακολούθηση από γιατρό και κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή ή θεραπεία.

Μεταφέρονται πολύ εύκολα από μέρη που έχουν μεγάλους πληθυσμούς και αυτά μπορεί να είναι νοσοκομεία, ξενοδοχεία, στρατόπεδα κλπ. Εκτός από ρούχα, παπούτσια και αποσκευές, συχνά μεταφέρονται και με έπιπλα, στρώματα ή γειτονικά διαμερίσματα που έχουν ήδη εγκατασταθεί.

Καταπολέμηση κοριών – Αντιμετώπιση κοριών

Η καταπολέμηση των κοριών πραγματοποιείται με τη χρήση ψυχρού εκνεφωτή (coldfogger) με τη μέθοδο U.L.V (UltraLowVolume). Η απεντόμωση συχνά συγχέεται με την απολύμανση και έχει λανθασμένα επικρατήσει ο όρος απολύμανση. Συμπληρωματικά είναι δυνατόν να γίνει χρήση καπνιστικών εντομοκτόνων σκευασμάτων (καπνογόνο απεντόμωσης), αερολυμάτων ή και ψεκασμός με ψεκαστήρα χαμηλής πίεσης.

 • Απολύμανση χώρων με νεφελοποίηση – εκνέφωση
  Η μέθοδος της εκνέφωσης για την αντιμετώπιση κοριών, στηρίζεται στον πολυμερισμό του εντομοκτόνου διαλύματος που χρησιμοποιείται, σε πολύ μικρής διαμέτρου σταγόνες (20-80μm), με σκοπό την άμεση καταπολέμηση των κοριών και των προνυμφών που βρίσκονται κοντά στις επιφάνειες και λεπτομέρειες των επίπλων. Το εντομοκτόνο διέρχεται με μεγάλη δύναμη και σαν νέφος εισχωρεί σε όλα τα δυνητικά σημεία με πληθυσμούς των εντόμων (νεφελοποίηση). Πέρα από την άμεση κατάρριψη του πληθυσμού δημιουργείται -εξαιτίας της υπολειμματικής δράσης του εντομοκτόνου- ένα φιλμ προστασίας σε όλες τις επιφάνειες του χώρου, με σκοπό την θανάτωση όλων των ακμαίων τα οποία βρίσκονται στα δυνητικά σημεία εμφάνισης (κοριοί στο στρώμα) και των κοριών που περνούν από αυτές κατά την αναζήτηση τροφής.
  Είναι δυνατόν σε περιπτώσεις με μεγάλους πληθυσμούς κοριών να χρειαστεί και επαναληπτική εφαρμογή καταπολέμησης μετά από 8-10 ημέρες.
  Για περισσότερα σχετικά με την μέθοδο της ψυχρής εκνέφωσης-νεφελοποίησης διαβάστε εδώ.
 • Απολύμανση χώρων με ατμό (θερμική καταπολέμηση)
  Σε περιπτώσεις στις οποίες δεν μπορεί να γίνει χρήση εντομοκτόνων η απολύμανση με ατμό (υπέρθερμος ξηρός ατμός) είναι μονόδρομος. Εφόσον γίνει λεπτομερώς η απολύμανση για κοριούς με την συγκεκριμένη μέθοδο (βιολογική καταπολέμηση κοριών), είναι δυνατόν να επέλθει η λύση του προβλήματος ακόμα και με την πρώτη εφαρμογή. Επίσης στην περίπτωση παρουσίας εντόμων σε κρεβάτια και στρώματα (κοριοί στο στρώμα ή στον καναπέ) η κατάρριψη του πληθυσμού είναι άμεση.
  Για περισσότερα σχετικά με την μέθοδο της θερμικής καταπολέμησης διαβάστε εδώ.

Πέραν από αυτές τις μεθόδους, ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στην προετοιμασία του χώρου, όπως επιμελής καθαρισμός, τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής και πλύσιμο κλινοσκεπασμάτων σε μεγάλη θερμοκρασία. Όταν δεν πραγματοποιηθεί άμεσα η εφαρμογή καταπολέμησης των ψύλλων, υπάρχει το ενδεχόμενο ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού τους και μάλιστα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Συναντώνται συχνά σε κρεβάτια και στρώματα (κοριοί στο στρώμα ή στον καναπέ) και αυτό έχει ως συνέπεια όταν η προσβολή είναι προχωρημένη και ο πληθυσμός τους μεγάλος, να απαιτείται ακόμα και να πεταχτούν τα έπιπλα.

Όλα τα εντομοκτόνα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται είναι οικολογικά (ακίνδυνα για τον άνθρωπο, τα κατοικίδια και το περιβάλλον), άχρωμα, άοσμα και υψηλής αποτελεσματικότητας. Διαθέτουν έγκριση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και προορίζονται για χρήση σε κατοικημένους χώρους.

 

Photo Gallery


Comments are closed.

ΖΗΤΗΣΤΕ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑ!


Καλέστε μας στο Tηλ.: 21097 55070 | Κινητό: 69730 47731
Καλέστε με
+
Καλέστε με