Δείτε Όλες τις Εφαρμογές

Καταπολέμηση Τερμιτών


Αντιμετώπιση Τερμιτών με τη μέθοδο Trap-Treat-Release (T.T.R)

Η μέθοδος T.T.R ή αλλιώς μέθοδος της τροφάλλαξης στηρίζεται στην κοινωνικότητα των εντόμων και στη μεταφορά της δραστικής ουσίας σε ολόκληρη την αποικία. Το σκεύασμα που χρησιμοποιείται δεν απωθεί τους τερμίτες αφού δεν ανιχνεύεται από αυτούς διαμέσου της όσφρησης ή της όρασης, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα πυρεθρινοειδή εντομοκτόνα. Έρχονται σε επαφή με το σκεύασμα ή λαμβάνουν από το στόμα και έτσι το διαμοιράζουν στα υπόλοιπα άτομα της αποικίας. Το καταπίνουν ή το μεταφέρουν με το σώμα τους μηχανικά και έτσι «μολύνεται» σταδιακά όλη η αποικία. Η δραστικότητα είναι η ίδια με την επαφή ή από στόματος και αργή ώστε να πετύχουμε διαμέσου της τροφάλλαξης (μεταφορά τροφής ή άλλων υγρών μεταξύ μελών της αποικίας από στόμα σε στόμα ή από τον πρωκτό στο στόμα) την ανταλλαγή των θανατηφόρων δόσεων από άτομο σε άτομο.

Κάθε φορά που ένα άτομο της αποικίας λαμβάνει από το στόμα ή έρθει σε επαφή με το σκεύασμα γίνεται φορέας του, μεταφέροντας το στη συνέχεια σε άλλα άτομα με τα οποία έρχεται σε επαφή. Αυτά τα άτομα με τη σειρά τους αποτελούν τους δευτερογενείς φορείς και καθώς συνεχίζουν τις συνήθειες τους μεταφέρουν το σκεύασμα και σε άλλα άτομα της αποικίας με τον ίδιο τρόπο. Επειδή το σκεύασμα είναι βραδείας δράσης, κάθε τερμίτης έχει αρκετό χρόνο να το διασπείρει. Το φαινόμενο της διαδοχικής επίδρασης (Transfer Effect) που παρατηρείται μετά από μία εφαρμογή T.T.R οδηγεί σε οριστική καταπολέμηση ολόκληρης της αποικίας σε διάστημα λίγων ημερών.

Το σκεύασμα διοχετεύεται με εγχύσεις (ενέσεις) διαμέσου οπών 6-8 χιλιοστών που διανοίγονται και ξεκινά να δρα αμέσως, με το προσδόκιμο ζωής ολόκληρης της κοινωνίας των τερμιτών να ανέρχεται σε λίγες ημέρες.

Η Μέθοδος Της Τροφάλλαξης είναι αυτή που σημειώνει τη μεγαλύτερη επιτυχία σε προσβολές τερμιτών σε όλο τον κόσμο. Είναι η μοναδική εφαρμογή οριστικής αντιμετώπισης και όχι μερικής καταπολέμησης, ακίνδυνη για τον άνθρωπο και τα κατοικίδια. Κάθε εφαρμογή τερμιτοκτονίας συνοδεύεται από γραπτή εγγύηση αποτελέσματος.

Καλύπτουμε περιπτώσεις υπόγειων τερμιτών, τερμιτών ξηρού και υγρού ξύλου σε όλη την Ελλάδα.

Οι τερμίτες είναι μικρόσωμα ισόπτερα έντομα (3-5 χιλ. οι άπτερες μορφές και μέχρι 22 χιλ. οι πτερωτές) που συχνά συγχέονται με τα μυρμήγκια. Στην πραγματικότητα η Ελλάδα και όλη η νότια Ευρώπη φιλοξενεί εδώ και πολλά χρόνια κάποια είδη που προκαλούν μεγάλες ζημιές σε πατώματα, κουφώματα, ξύλινες έπιπλα, εικόνες, βιβλία κλπ, αφού ανακαλύπτονται τυχαία (σε κάποιες περιπτώσεις μετά από πολλά χρόνια) όταν η ζημιά έχει προχωρήσει. Στο μεταξύ οι αποκαλυπτόμενες ζημιές αποδίδονται σε μυρμήγκια ή στην υγρασία.

Μία χαρακτηριστική μορφολογική διαφορά του πτερωτού εντόμου του τερμίτη συγκριτικά με το ιπτάμενο μυρμήγκι που φαίνεται εύκολα και με γυμνό μάτι είναι ότι ο τερμίτης έχει ίσες τις πτέρυγες (σε μήκος) ενώ το μυρμήγκι έχει τις μπροστινές πτέρυγες πιο μακριές από τις πίσω. Άλλες μορφολογικές διαφορές εντοπίζονται στις κεραίες των εντόμων (ο τερμίτης διαθέτει ευθείς ενώ το μυρμήγκι γονατοειδείς), στο σώμα τους (ο τερμίτης  δεν εμφανίζει στενώσεις μεταξύ κεφαλής, θώρακα και κοιλιάς σε αντίθεση με το μυρμήγκι), κ.α.

Όπως και τα μυρμήγκια είναι έντομα κοινωνικά και οι κοινωνίες τους (αποικίες) συνεκτικές και συνεργατικές. Διαχωρίζονται σε 3 κάστες ανάλογα με τις υφιστάμενες ανάγκες της αποικίας που καθορίζονται από τη βασίλισσα και είναι:

Εργάτες (το 90% του πληθυσμού) που είναι υπεύθυνοι για τη φύλαξη των αυγών, την κατασκευή και τη συντήρηση των στοών, την αναζήτηση τροφής και τη θρέψη όλων των μελών της αποικίας. Είναι μικρά υποκίτρινα έντομα που περιγράφονται από τους μη ειδικούς σαν λευκά σκουλήκια.

Οπλίτες που ο ρόλος τους είναι κυρίως αμυντικός αφού προστατεύουν την αποικία από φυσικούς εχθρούς όπως είναι τα μυρμήγκια. Είναι μικρά υποκίτρινα έντομα με μεγαλύτερη κεφαλή και πιο σκούρου χρώματος κεφαλή από τους εργάτες. Διαθέτουν ένα μαύρο ζεύγος σκληρών γνάθων που θυμίζουν δαγκάνες και ξεχωρίζει ακόμα και με γυμνό μάτι.

Σμηνουργός που βγαίνει από τα κανάλια μεγάλος πληθυσμός του κυρίως την άνοιξη και λιγότερο το φθινόπωρο (το πιο συχνό σημάδι προσβολής από τερμίτες) με σκοπό την επέκταση της αποικίας. Διέρχονται από τους χωμάτινους αγωγούς κατά δεκάδες, εγκαταλείπουν τις πτέρυγες και έρχονται σε σύζευξη.

Βασιλιάς που γονιμοποιεί τη βασίλισσα αρχικά για την πρώτη αποικία και στη συνέχεια για κάθε επόμενη, μέχρι το τέλος της ζωής του.

Βασίλισσα που δημιουργεί την αποικία γεννώντας χιλιάδες αυγά κάθε χρόνο μέχρι ο αριθμός των ατόμων όλης της κοινωνίας να είναι αρκετός.

 

Οι τερμίτες ζουν από 2 (τερμίτης – εργάτης) έως και 12 χρόνια (βασίλισσα) και η προσπάθεια του κάθε μέλους είναι η προστασία ολόκληρης της αποικίας από συνθήκες θερμοκρασίας και φυσικούς εχθρούς, η αυτοδιαιώνιση, και ο εφοδιασμός με αποθέματα τροφής για όλο τον πηθυσμό. Το κύριο θρεπτικό συστατικό των υλικών που καταναλώνουν οι τερμίτες είναι η κυτταρίνη που περιέχεται πέρα από ξύλινα κουφώματα, πατώματα και έπιπλα στο χαρτί (βιβλία), υφάσματα φυτικής προέλευσης, καπλαμά, κόντρα πλακέ, μελαμίνες  και μοριοσανίδες (novopan). Τρώγοντας το ξύλο οι τερμίτες σε αντιπαράθεση με τα υπόλοιπα ξυλοφάγα έντομα δεν απομακρύνουν από τα κανάλια που σχηματίζουν πριονίδι και περιττώματα και έτσι η ζημιά παραμένει κρυφή. Αποσχίζουν λεπτά τμήματα ξύλου με τις γνάθους τους, τα καταπίνουν και τα αποθηκεύουν στο στόμαχο για πέψη, από όπου και τα μοιράζονται με τους υπόλοιπους «συγκατοίκους» διαμέσου της τροφάλλαξης (μεταφορά τροφής ή άλλων υγρών και μεταξύ μελών της αποικίας από στόμα σε στόμα ή από τον πρωκτό στο στόμα). Την προσβολή προδίδει η εμφάνιση από πτερωτούς τερμίτες, το σκούρο χρώμα του ξύλου εξαιτίας των υδαρών περιττωμάτων τους και κάποιες φορές οι ζημιές όταν έχει απομείνει μόνο το βερνίκι!

Έχουν προτίμηση σε σομφό ξύλο παρά εγκάρδιο λόγω ύπαρξης μεγαλύτερης ποσότητας αμύλου και σακχάρων (ενέργεια) αν και ζημιές τους παρατηρούνται ακόμα και στα παράγωγα του ξύλου ή του χαρτιού. Οι καταλληλότερες συνθήκες για δραστηριοποίηση και ανάπτυξη  των τερμιτών είναι θερμοκρασία 24-350C ενώ σε συνθήκες πιο ψυχρές διαχειμάζουν και μένουν ανενεργοί μέχρι η θερμοκρασία να τους ευνοήσει. Επειδή το σώμα τους είναι μαλακό και ευάλωτο στην αφυδάτωση προτιμούν συνθήκες υγρασίας (πχ διαρροή από καλοριφέρ ή σωληνώσεις μπάνιου).

Οι τερμίτες διακρίνονται σε:

  • σε υπόγειους τερμίτες (οι πιο διαδεδομένοι)
  • τερμίτες υγρού ξύλου
  • και τερμίτες ξηρού ξύλου

Οι υπόγειοι τερμίτες εργάζονται υπόγεια κατασκευάζοντας συνεργατικά μεγάλο δίκτυο από χωμάτινους αγωγούς-κανάλια (tubes) πρωτεύοντα, δευτερεύοντα, κανάλια εξαερισμού για την αποφυγή υψηλών θερμοκρασιών και για άλλες τις ανάγκες της αποικίας. Είναι δυνατό τα κανάλια να διαπεράσουν οικοδομικά υλικά χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες ρωγμές και κοιλότητες ή περάσματα σωληνώσεων και άλλα ανοίγματα.

 

Οι τερμίτες ξηρού ξύλου και οι τερμίτες υγρού ξύλου δεν έχουν την ανάγκη της επαφής με το έδαφος, οι πληθυσμοί τους είναι μικρότεροι, δεν κάνουν μεγάλες ζημιές και δεν κατασκευάζουν χωμάτινους αγωγούς όπως οι υπόγειοι. Η εγκατάσταση των τερμιτών στις κατοικίες γίνεται όταν οι σμηνουργοί εισέλθουν τυχαία, από κάποιο άνοιγμα, αεραγωγό ή ρωγμή. Χαρακτηριστικό σημάδι (εκτός των σμηνουργών) είναι οι μικροί σωροί από περιττώματα που αποβάλλονται από τις στοές  και θυμίζουν σπόρους. Τα περιττώματα των τερμιτών υγρού ξύλου είναι κυλινδρικά και ανοιχτόχρωμα ενώ των τερμιτών ξηρού ξύλου σκουρόχρωμα και εξάεδρα. Οι τερμίτες υγρού ξύλου προσβάλλουν ξύλα με υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία, ενώ οι τερμίτες ξηρού ξύλου παράγουν την υγρασία που χρειάζονται μέσω του μεταβολισμού τους.

Είμαστε οι μόνοι στην Ελλάδα που επενδύσαμε στην ανίχνεση τερμιτών με τη συσκευή της Termatrac T3i. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την εξειδικευμένη σελίδα μας: termites.com.gr.

 

Photo Gallery


Comments are closed.

ΖΗΤΗΣΤΕ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑ!


Καλέστε μας στο Tηλ.: 21097 55070 | Κινητό: 69730 47731