Τα ξυλοφάγα μυρμήγκια δημιουργούν τις φωλιές τους στο ύπαιθρο, ενώ συχνά εγκαθίστανται στα ξύλινα μέρη κτιρίων προκαλώντας ζημιές. Η αποίκιση ή πρώτη μεταφορά του αρχικού πληθυσμού πραγματοποιείται από “βασίλισσες” που στη συνέχεια δημιουργούν αποικίες-δορυφόρους εντός του κτιρίου.
Η παλαιότητα ή η ποιότητα της ξυλείας που χρησιμοποιούν, δεν παρουσιάζει κάποιο ενδιαφέρον. Αντίθετα η γειτνίαση με δασική περιοχή και γενικότερα με μέρη στα οποία υπάρχουν φωλιές ξυλοφάγων μυρμηγκιών, αποτελούν σημαντικό παράγοντα εμφάνισης προσβολής, όπως επίσης και η υγρασία του ξύλου. Τα ξυλοφάγα μυρμήγκια μεταφέρονται από ήδη εγκατεστημένες αποικίες σε δέντρα, άλλα κτίρια, κ.λπ. Έχουν παρατηρηθεί τέτοιες αποικίες έως και 90 μέτρα μακριά από τη μητρική φωλιά!
Η είσοδος τους στα κτίρια μπορεί να γίνει από διάφορα σημεία, επιδεικνύοντας μεγάλη εφευρετικότητα. Έχει παρατηρηθεί είσοδος τους από ρωγμές τοίχων, οπές σωληνώσεων ύδρευσης, καλώδια και κλαδιά δέντρων σε επαφή με τη στέγη του κτιρίου.
Τα ξυλοφάγα μυρμήγκια χρησιμοποιούν ως καταφύγιο υπάρχουσες στοές από τις οποίες πολλές φορές πέφτει πριονίδι εξωτερικά και μάλιστα σε μεγάλη ποσότητα. Σχηματίζει ακανόνιστους σωρούς κάτω από ξύλα οροφής (σανίδες ραμποτέ) όταν αυτά έχουν μεταξύ τους κενό και δεν είναι σε απόλυτη επαφή, ή κοντά σε δοκάρια ή τράβες που υπάρχουν ανοίγματα. Βέβαια από τα σημεία που πέφτουν μπορούμε μόνο να διαπιστώσουμε την προσβολή ή να ταυτοποιήσουμε το πρόβλημα (ίσως σε κάποιο βαθμό την έκταση της προσβολής) και τον αναμενόμενο αριθμό του πληθυσμού των εντόμων. Το χονδρόκοκκο κονιορτοποιημένο ξύλο και τα νεκρά μυρμήγκια που πέφτουν από τα σημεία που υπάρχουν κενά στην οροφή δε συνεπάγεται και ότι τα έντομα ζουν μόνον εκεί. Αν και δεν είναι συνήθως ορατό το μέγεθος του αριθμού τους, οι πληθυσμοί που κάνουν γενικά όλα είδη μυρμηγκιών είναι κατά κανόνα πολύ μεγάλοι.
Τρέφονται με φυτικές και ζωικές ουσίες, δεν συνυπάρχουν με τερμίτες εκτός εάν τους «κυνηγούν» καθώς τα μυρμήγκια είναι φυσικοί εχθροί των τερμιτών. Έχουν μεγάλη ανθεκτικότητα στο ψύχος και συμβιώνουν με μυρμηγκόφιλα κολεόπτερα και αφίδες. Μπορούν να εντοπιστούν σε όλα τα είδη ξύλινων ταβανιών (ραμποτέ), σε ξύλινες στέγες, σε ψευδοροφές και σε εξωτερικά ανοίγματα, ενώ προτιμούν ξύλο με υγρασία μεγαλύτερη από 10-15%. Σαν αποτέλεσμα της προσβολής τους μπορεί να παρατηρηθούν σωροί από ρινίσματα θερμομόνωσης ή υγρομόνωσης, νεκρά μέρη εντόμων και πριονίδια ξύλου σε διάφορα μέρη του σπιτιού. Ως ξυλοφάγα έντομα τα ξυλοφάγα μυρμήγκια επιταχύνουν την σαθρότητα του ξύλου και μειώνουν τη μηχανική αντοχή του. Ο μοναδικός τρόπος για παρέχουμε οριστική λύση στην καταπολέμηση των ξυλοφάγων είναι με την μέθοδο T.T.R.
Η μέθοδος T.T.R ή αλλιώς μέθοδος της τροφάλλαξης στηρίζεται στην κοινωνικότητα των εντόμων και στη μεταφορά της δραστικής ουσίας σε ολόκληρη την αποικία. Το σκεύασμα που χρησιμοποιείται δεν απωθεί τα ξυλοφάγα μυρμήγκια αφού δεν ανιχνεύεται από αυτά (όπως όλα τα υπόλοιπα πυρεθρινοειδή εντομοκτόνα). Έρχονται σε επαφή με το σκεύασμα ή το λαμβάνουν από το στόμα και έτσι το διαμοιράζουν στα υπόλοιπα άτομα της αποικίας. Το καταπίνουν ή το μεταφέρουν με το σώμα τους μηχανικά και έτσι «μολύνεται» σταδιακά όλη η αποικία. Η δραστικότητα είναι η ίδια με την επαφή ή από στόματος και αργή ώστε να πετύχουμε διαμέσου της τροφάλλαξης την διασπορά σε ολόκληρο τον πληθυσμό. Κάθε φορά που ένα έντομο της αποικίας λαμβάνει από το στόμα ή έρθει σε επαφή με το σκεύασμα γίνεται φορέας του, μεταφέροντας το στη συνέχεια σε άλλα έντομα με τα οποία έρχεται σε επαφή. Αυτά τα έντομα με τη σειρά τους αποτελούν τους δευτερογενείς φορείς και καθώς συνεχίζουν τις συνήθειές τους μεταφέρουν το σκεύασμα και σε άλλα έντομα της αποικίας με τον ίδιο τρόπο. Επειδή το σκεύασμα είναι βραδείας δράσης, κάθε ξυλοφάγο μυρμήγκι έχει αρκετό χρόνο να το διασπείρει. Το φαινόμενο της διαδοχικής επίδρασης (Transfer Effect) που παρατηρείται μετά από μία εφαρμογή T.T.R οδηγεί σε οριστική καταπολέμηση ολόκληρης της αποικίας σε διάστημα λίγων ημερών.
Η καταπολέμηση τους μπορεί να είναι συντηρητική, με εφαρμογή στο σημείο που εμφανίστηκαν τα έντομα και τα σημάδια της προσβολής ή επιθετική περιλαμβάνοντας όλο το κτίριο. Αν η καταπολέμηση πραγματοποιηθεί τοπικά στο χώρο που έγινε αντιληπτή η παρουσία τους, θα ακολουθήσουν επόμενες συμπληρωματικές εφαρμογές στους επιμέρους χώρους που θα γίνεται εμφανής η παρουσία τους ή η δραστηριότητα τους. Τα σημεία που εκμεταλλεύονται συνήθως για να εισέλθουν στο χώρο συνδέονται με κλαδιά δέντρων ή και χαμηλότερης βλάστησης και για αυτό προτείνουμε αυστηρό κλάδεμα ιδιαίτερα στη μεριά που ακουμπούν στο κτίριο. Μία κοινωνία ξυλοφάγων μυρμηγκιών του συγκεκριμένου είδους μπορεί να αριθμεί μέχρι και 2.000 έντομα με προσδόκιμο ζωής της βασίλισσας μέχρι και δεκαπέντε χρόνια (οι εργάτες και οι οπλίτες ζουν μέχρι 7 χρόνια). Συνεπώς τα προβλήματα που είναι δυνατόν να προκαλέσουν με την παρουσία τους κατά την πάροδο του χρόνου, εκτός της ενόχλησης που προκαλεί η παρουσία τους, είναι σημαντικά αφού συνδέονται με τη στατικότητα της στέγης και τη μόνωση του κτιρίου.