Δείτε Όλες τις Εφαρμογές

Καταπολέμηση Ψύλλων


Πρόκειται για άπτερα, αιμομυζητικά έντομα της οικογένειας Siphonaptera, τα οποία συναντώνται ως παράσιτα και του αστικού περιβάλλοντος. Ενώ το μέγεθος τους είναι πολύ μικρό (1,5-4 mm), το τελευταίο ζεύγος ποδιών τους είναι αρκετά μεγάλου μήκους και εξαιρετικά δυνατό, μορφολογικό χαρακτηριστικό που τα βοηθά να κάνουν πολλαπλά και μεγάλα άλματα (μέχρι και 60 cm).

Είναι έντομα εκτοπαράσιτα, τρέφονται δηλαδή στην επιφάνεια του σώματος του ξενιστή τους, που μπορεί να είναι θερμόαιμα θηλαστικά όπως η γάτα, ο σκύλος, ο άνθρωπος, τα αιγοπρόβατα ή ακόμα και πτηνά.

Φωλιάζουν πάντα σε σημεία πιο βρώμικα ή και πλούσια σε οργανική ύλη, ενώ λόγω μικρού μεγέθους συχνά εισχωρούν σε ρωγμές και σχισμές που προτιμούν να εναποθέτουν τα αυγά. Δυνητικά σημεία του πληθυσμού τους σε κατοικημένους χώρους είναι οι ενώσεις των επιφανειών (ειδικά επίπλων όπως κρεβάτια, καναπέδες κ.λπ., ταπετσαρίες, επενδύσεις επίπλων, υφάσματα καθισμάτων, λεπτομέρειες χαλιών, πρίζες-διακόπτες κ.α.). Σε εξωτερικούς χώρους ο πληθυσμός τους μπορεί να συναντάται στο χώμα, σε ρωγμές τοίχων ή άλλων υλικών, σε μέρη που κοιμούνται τα κατοικίδια, και άλλα χαμηλά κυρίως σημεία.

Τα αυγά εκκολάπτονται σε λίγες ημέρες και τα προνυμφικά στάδια του ψύλλου εξέρχονται από τις φωλιές για αναζήτηση ξενιστή. Για να ολοκληρώσουν το βιολογικό του κύκλο απαιτείται κατανάλωση αίματος.

Τα είδη που παρασιτούν σε θηλαστικά είναι σε κάποιο βαθμό ανθρωπόφιλα με συνέπεια  να προκαλούν τσιμπήματα και στον άνθρωπο αν και δεν είναι ο κύριος ξενιστής τους. Τα τσιμπήματα στον άνθρωπο εμφανίζονται κυρίως στα χαμηλά σημεία των ποδιών κάτω από το γόνατο και ιδιαίτερα κοντά στον ταρσό. Είναι αρκετά επώδυνα και προκαλούν έντομο κνησμό, οίδημα (πρήξιμο) και κάποιες φορές εκτεταμένες δερματίτιδες που μπορεί ως συνέπεια αλλεργικής αντίδρασης να επεκταθούν σε όλο το σώμα.

Είναι ολομετάβολα έντομα (αυγό-προνύμφη-νύμφη-ακμαίο) και ο βιολογικός τους κύκλους αν και τους θερινούς μήνες δεν ξεπερνάει τις 15-20 ημέρες, μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 4 μήνες (σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες). Συνήθως σε μία κοινωνία ψύλλων ο αριθμός των αυγών καταλαμβάνει το 50% του πληθυσμού, των νυμφών και των προνυμφών το 40% και των ενήλικων εντόμων το 10%.

Έτσι εκτός από την άμεση κατάρριψη των προνυμφικών σταδίων και των ακμαίων μας ενδιαφέρει πάντα και η έμμεση καταπολέμηση των αυγών. Αυτή επιτυγχάνεται με τη χρήση εντομοκτόνων με μεγάλη υπολειμματική δράση σε συνδυασμό με προνυμφοκτόνα. Τα προνυμφοκτόνα ή IGRs (Insect Growth Regulators) παρεμποδίζουν το σχηματισμό χητίνης κατά τη δημιουργία του εξωσκελετού.

Καταπολέμηση ψύλλων, αντιμετώπιση ψύλλων

Η απεντόμωση που θα πραγματοποιηθεί εξαρτάται από το χώρο που έχουν εμφανιστεί (αν είναι εσωτερικός ή εξωτερικός, αν έχει χώμα ή πράσινο κ.α.), το είδος, τα πιθανά σενάρια της πρώτης μεταφοράς τους, τον πληθυσμό κ.λπ. Η καταπολέμηση των ψύλλων μπορεί να γίνει με υπολειμματικούς ψεκασμούς, εκνέφωση, καπνιστικά σκευάσματα ή και συνδυασμό τους.

Η μέθοδος της εκνέφωσης για την καταπολέμηση ψύλλων, στηρίζεται στον πολυμερισμό του εντομοκτόνου διαλύματος που χρησιμοποιείται,  σε πολύ μικρής διαμέτρου σταγόνες (20-80μm), με σκοπό την άμεση καταπολέμηση των ακμαίων εντόμων και των προνυμφών που βρίσκονται κοντά στις επιφάνειες και λεπτομέρειες των επίπλων. Το εντομοκτόνο διέρχεται με μεγάλη δύναμη και σαν νέφος εισχωρεί σε όλα τα δυνητικά σημεία με πληθυσμούς των εντόμων. Πέρα από την άμεση κατάρριψη του πληθυσμού δημιουργείται -εξαιτίας της υπολειμματικής δράσης του εντομοκτόνου-  ένα φιλμ προστασίας σε όλες τις επιφάνειες του χώρου,  με σκοπό την θανάτωση όλων των ακμαίων που περνούν από αυτές κατά την αναζήτηση τροφής. Είναι δυνατόν σε περιπτώσεις με μεγάλους πληθυσμούς κοριών να χρειαστεί και επαναληπτική εφαρμογή καταπολέμησης μετά από 5-8 ημέρες.

Όλα τα εντομοκτόνα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται είναι οικολογικά (ακίνδυνα για τον άνθρωπο, τα κατοικίδια και το περιβάλλον), άχρωμα, άοσμα και υψηλής αποτελεσματικότητας. Διαθέτουν έγκριση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και προορίζονται για χρήση σε κατοικημένους χώρους.

 

Photo Gallery


Comments are closed.

ΖΗΤΗΣΤΕ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑ!


Καλέστε μας στο Tηλ.: 21097 55070 | Κινητό: 69730 47731