Δείτε Όλες τις Εφαρμογές

Καταπολέμηση Κουνουπιών


Το μικροσκοπικό ενοχλητικό έντομο που λέγεται κουνούπι είναι το ζώο που ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους στον κόσμο αφού προκαλεί ετησίως 725.000 θανάτους. Το κουνούπι μεταφέρει και μεταδίδει ασθένειες όπως η ελονοσία, εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, κίτρινο πυρετό, κ.α. Το είδος Culex pipiens θεωρήθηκε υπεύθυνο για 17 θανάτους στη Θεσσαλονίκη το 2011!

Πρόκειται για μικρά πτερωτά αιμομυζητικά έντομα που ανήκουν στην τάξη Diptera και την οικογένεια Culicidae και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες προκαλούν όχληση ιδιαίτερα με τα τσιμπήματα τους. Στην Ελλάδα συναντώνται αρκετά είδη όπως το κουνούπι Τίγρης (Asian Tiger) που έχει εξαπλωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Εκτός από εξανθήματα, δερματίτιδες και αλλεργικές αντιδράσεις μπορούν να μεταδώσουν σοβαρές ασθένειες στον άνθρωπο και τα κατοικίδια.

Τα κουνούπια έλκονται από την εφίδρωση, το διοξείδιο του άνθρακα, τη θερμοκρασία και τη μυρωδιά του σώματος που παράγει κάθε θερμόαιμο θηλαστικό (άνθρωπος, γάτα, σκύλος κ.λπ.), ενώ μπορούν να διανύσουν αρκετά μεγάλες αποστάσεις για να τραφούν. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα είδη το κουνούπι Τίγρης τρέφεται κυρίως τη μέρα και εξαιτίας του μικρού του μεγέθους και της αθόρυβης πτήσης προκαλεί πολλαπλά τσιμπήματα (ιδιαίτερα στα πόδια) χωρίς να γίνει εύκολα αντιληπτό. Τα κουνούπια εναποθέτουν τα αυγά τους σε κάποιους σχηματισμούς που ονομάζονται σχεδίες, στην επιφάνεια στάσιμων υδάτων. Από τα αυγά εκκολάπτονται (το καλοκαίρι σε ταχείς ρυθμούς) οι προνύμφες που εξελίσσονται γρήγορα σε νύμφες και στη συνέχεια σε ακμαία.

Καταπολέμηση κουνουπιών ή αντιμετώπιση κουνουπιών

Πρόληψη

Για μία ολοκληρωμένη καταπολέμηση κουνουπιών (στοχευμένη απεντόμωση για κουνούπια) και πριν από οποιαδήποτε χημική καταπολέμηση θα πρέπει να εξεταστούν οι δυνητικές ή υπάρχουσες εστίες ανάπτυξης των εντόμων. Η πρόληψη για την αντιμετώπιση κουνουπιών, μπορεί να περιλαμβάνει κάποιες εργασίες όπως κλαδέματα και καθαρισμούς σε περιπτώσεις με ανεξέλεγκτη βλάστηση, αλλά κυρίως περιορισμό των εστιών ανάπτυξης τους που είναι τα στάσιμα νερά. Οποιαδήποτε συγκέντρωση νερού παραμένει για διάστημα μεγαλύτερο των επτά ημερών θεωρείται “μαιευτήριο” κουνουπιών. Κάποια από τα σημεία που συχνά χρησιμοποιούν τα έντομα για να επωαστούν και τελικά να εκκολαφθούν είναι τα παρακάτω:

  • αντικείμενα που συγκρατούν νερό όπως πιατάκια γλαστρών, παλιά ελαστικά, λεκάνες, μπουκάλια, ποτίστρες ζώων, δοχεία μεταφοράς ή φύλαξης νερού, βαρέλια, διακοσμητικά κήπου όπως πιθάρια, κ.α.
  • αποχετεύσεις όμβριων υδάτων, υδρορροές, ανοιχτοί σωλήνες
  • διακοσμητικές λίμνες ή σιντριβάνια, πισίνες που δεν συντηρούνται
  • πηγάδια
Χημική καταπολέμηση κουνουπιών

Η απεντόμωση για κουνούπια περιλαμβάνει δύο μέρη που συνεργατικά με την προληπτική μείωση των πιθανών εστιών των εντόμων, οδηγεί στις περισσότερες περιπτώσεις σε ικανοποιητικά αποτελέσματα. Η προνυμφοκτονία πραγματοποιείται με ειδικά σκευάσματα τα οποία δρουν ως παρεμποδιστές ανάπτυξης για τα έντομα (Insect Growth Regulators), σε φυλλώματα φυτών, γκαζόν και πιθανές εστίες των κουνουπιών. Η καταπολέμηση των ενήλικων εντόμων πραγματοποιείται με ακμαιοκτόνα σκευάσματα και με καθολική εφαρμογή ελέγχεται το μεγαλύτερο μέρος των επιφανειών. Η προνυμφοκτονία και η ακμαιοκτονία μπορούν να εφαρμοστούν με ψεκασμό, εκνέφωση ή συνδυασμό τους. Καλύτερα αποτελέσματα εμφανίζει η μέθοδος της εκνέφωσης και μάλιστα με βενζινοκίνητο εκνεφωτή με την οποία καλύπτονται καθολικά και σε σύντομο χρονικό διάστημα κήποι και άλλοι εξωτερικοί χώροι με μεγάλη αποτελεσματικότητα και για αρκετές ημέρες.

Όλα τα εντομοκτόνα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται είναι οικολογικά (ακίνδυνα για τον άνθρωπο, τα κατοικίδια και το περιβάλλον), άχρωμα, άοσμα και υψηλής αποτελεσματικότητας. Διαθέτουν έγκριση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και προορίζονται για χρήση σε κατοικημένους χώρους.

Photo Gallery


Comments are closed.

ΖΗΤΗΣΤΕ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑ!


Καλέστε μας στο Tηλ.: 21097 55070 | Κινητό: 69730 47731
Καλέστε με
+
Καλέστε με