Δείτε Όλες τις Εφαρμογές

Καταπολέμηση Τερμιτών


Αντιμετώπιση Τερμιτών με τη μέθοδο Trap-Treat-Release (T.T.R)

Η μέθοδος T.T.R ή αλλιώς μέθοδος της τροφάλλαξης στηρίζεται στην κοινωνικότητα των εντόμων και στη μεταφορά της δραστικής ουσίας σε ολόκληρη την αποικία. Το σκεύασμα που χρησιμοποιείται δεν απωθεί τους τερμίτες (υπόγειοι, ξηρού και υγρού ξύλου) αφού δεν ανιχνεύεται από αυτούς διαμέσου της όσφρησης ή της όρασης, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα πυρεθρινοειδή εντομοκτόνα. Έρχονται σε επαφή με το σκεύασμα ή λαμβάνουν από το στόμα και έτσι το διαμοιράζουν στα υπόλοιπα έντομα της αποικίας. Το καταπίνουν ή το μεταφέρουν με το σώμα τους μηχανικά και έτσι «μολύνεται» σταδιακά όλη η αποικία. Η δραστικότητα είναι η ίδια με την επαφή ή από στόματος και αργή ώστε να πετύχουμε διαμέσου της τροφάλλαξης (μεταφορά τροφής ή άλλων υγρών μεταξύ μελών της αποικίας από στόμα σε στόμα ή από τον πρωκτό στο στόμα) την ανταλλαγή των θανατηφόρων δόσεων από τερμίτη σε τερμίτη.

Κάθε φορά που ένας τερμίτης όποιας κάστας λαμβάνει από το στόμα ή έρθει σε επαφή με το σκεύασμα γίνεται φορέας του, μεταφέροντας το στη συνέχεια σε άλλα έντομα με τα οποία έρχεται σε επαφή. Αυτά τα έντομα με τη σειρά τους αποτελούν τους δευτερογενείς φορείς και καθώς συνεχίζουν τις συνήθειες τους μεταφέρουν το σκεύασμα και σε άλλα έντομα της αποικίας με τον ίδιο τρόπο. Επειδή το σκεύασμα είναι βραδείας δράσης, κάθε τερμίτης έχει αρκετό χρόνο να το διασπείρει. Το φαινόμενο της διαδοχικής επίδρασης (Transfer Effect) που παρατηρείται μετά από μία εφαρμογή T.T.R οδηγεί σε οριστική καταπολέμηση ολόκληρης της αποικίας σε διάστημα λίγων ημερών.

Το σκεύασμα διοχετεύεται με εγχύσεις (ενέσεις) διαμέσου οπών 6-8 χιλιοστών που διανοίγονται και ξεκινά να δρα αμέσως, με το προσδόκιμο ζωής ολόκληρης της κοινωνίας των τερμιτών να ανέρχεται σε λίγες ημέρες.

Η μέθοδος της τροφάλλαξης είναι αυτή που σημειώνει τη μεγαλύτερη επιτυχία σε προσβολές τερμιτών σε όλο τον κόσμο. Είναι η μοναδική εφαρμογή οριστικής αντιμετώπισης και όχι μερικής καταπολέμησης, ακίνδυνη για τον άνθρωπο και τα κατοικίδια. Η καταπολέμηση τερμιτών είναι πολύ εξειδικευμένη και δεν αρκεί απλά να βρούμε ένα εντομοκτόνο για τους τερμίτες και να το εφαρμόσουμε αν σκοπεύουμε στον οριστικό τους έλεγχο.

Κάθε εφαρμογή τερμιτοκτονίας συνοδεύεται από γραπτή εγγύηση αποτελέσματος. Καλύπτουμε περιπτώσεις υπόγειων τερμιτών, τερμιτών ξηρού και υγρού ξύλου σε όλη την Ελλάδα.

Οι τερμίτες στο σπίτι

Οι τερμίτες είναι μικρόσωμα ισόπτερα έντομα (3-5 χιλ. οι άπτερες μορφές και μέχρι 22 χιλ. οι πτερωτές) που συχνά συγχέονται με τα μυρμήγκια. Στην πραγματικότητα η Ελλάδα και όλη η νότια Ευρώπη φιλοξενεί εδώ και πολλά χρόνια κάποια είδη που προκαλούν μεγάλες ζημιές σε πατώματα, κουφώματα, ξύλινες έπιπλα, εικόνες, βιβλία κλπ, αφού ανακαλύπτονται τυχαία (σε κάποιες περιπτώσεις μετά από πολλά χρόνια) όταν η ζημιά έχει προχωρήσει. Στο μεταξύ οι αποκαλυπτόμενες ζημιές αποδίδονται σε μυρμήγκια ή στην υγρασία.

Μία χαρακτηριστική μορφολογική διαφορά του πτερωτού εντόμου σε όλα τα είδη των τερμιτών (υπόγειοι, ξηρού και υγρού ξύλου) συγκριτικά με το πτερωτό του μυρμηγκιού που φαίνεται εύκολα και με γυμνό μάτι είναι ότι ο τερμίτης έχει ίσες τις πτέρυγες (σε μήκος) ενώ το μυρμήγκι έχει τις μπροστινές πτέρυγες πιο μακριές από τις πίσω. Άλλες μορφολογικές διαφορές εντοπίζονται στις κεραίες των εντόμων (ο τερμίτης διαθέτει ευθείς ενώ το μυρμήγκι γονατοειδείς), στο σώμα τους (ο τερμίτης δεν εμφανίζει στενώσεις μεταξύ κεφαλής, θώρακα και κοιλιάς σε αντίθεση με το μυρμήγκι), κ.α.

Όπως και τα μυρμήγκια είναι έντομα κοινωνικά και οι κοινωνίες τους (αποικίες) συνεκτικές και συνεργατικές. Διαχωρίζονται σε 3 κάστες ανάλογα με τις υφιστάμενες ανάγκες της αποικίας που καθορίζονται από τη βασίλισσα και είναι:

  • Εργάτες (το 90% του πληθυσμού) που είναι υπεύθυνοι για τη φύλαξη των αυγών στην φωλιά των τερμιτών, την κατασκευή και τη συντήρηση των στοών, την αναζήτηση τροφής και τη θρέψη όλων των μελών της αποικίας. Είναι μικρά υποκίτρινα έντομα που περιγράφονται από τους μη ειδικούς σαν λευκά σκουλήκια.
  • Οπλίτες που ο ρόλος τους είναι κυρίως αμυντικός αφού προστατεύουν την αποικία από φυσικούς εχθρούς όπως είναι τα μυρμήγκια. Είναι μικρά υποκίτρινα έντομα με μεγαλύτερη κεφαλή και πιο σκούρου χρώματος κεφαλή από τους εργάτες. Διαθέτουν ένα μαύρο ζεύγος σκληρών γνάθων που θυμίζουν δαγκάνες και ξεχωρίζει ακόμα και με γυμνό μάτι.
  • Σμηνουργός που βγαίνει από τα κανάλια μεγάλος πληθυσμός του κυρίως την άνοιξη και λιγότερο το φθινόπωρο (το πιο συχνό σημάδι προσβολής από τερμίτες) με σκοπό την επέκταση της αποικίας – φωλιάς των τερμιτών. Διέρχονται από τους χωμάτινους αγωγούς κατά δεκάδες, εγκαταλείπουν τις πτέρυγες και έρχονται σε σύζευξη.
  • Βασιλιάς που γονιμοποιεί τη βασίλισσα αρχικά για την πρώτη αποικία (κεντρική φωλιά των τερμιτών) και στη συνέχεια για κάθε επόμενη, μέχρι το τέλος της ζωής του.
  • Βασίλισσα που δημιουργεί την αποικία γεννώντας χιλιάδες αυγά κάθε χρόνο μέχρι ο αριθμός των εντόμων όλης της κοινωνίας να είναι αρκετός.

Τερμίτες ξύλου ή τερμίτη ξύλου εννοούμε τα μικροσκοπικά έντομα της κλάσης Isoptera, προκαλούν ζημιές σε ξύλα ή υποπροϊόντα ξύλου ή χαρτιού και δεν ανήκουν στην τάξη Coleoptera (σαράκια). Οι τερμίτες (υπόγειοι, ξηρού και υγρού ξύλου) ζουν από 2 (τερμίτης – εργάτης) έως και 12 χρόνια (βασίλισσα) και η προσπάθεια του κάθε μέλους είναι η προστασία ολόκληρης της αποικίας από συνθήκες θερμοκρασίας και φυσικούς εχθρούς, η αυτοδιαιώνιση, και ο εφοδιασμός με αποθέματα τροφής για όλο τον πληθυσμό. Το κύριο θρεπτικό συστατικό των υλικών που καταναλώνουν οι τερμίτες είναι η κυτταρίνη που περιέχεται πέρα από ξύλινα κουφώματα, πατώματα και έπιπλα στο χαρτί (βιβλία), υφάσματα φυτικής προέλευσης, καπλαμά, κόντρα πλακέ, μελαμίνες και μοριοσανίδες (novopan). Τρώγοντας το ξύλο οι τερμίτες σε αντιπαράθεση με τα υπόλοιπα ξυλοφάγα έντομα δεν απομακρύνουν από τα κανάλια που σχηματίζουν πριονίδι και περιττώματα και έτσι η ζημιά παραμένει κρυφή. Αποσχίζουν λεπτά τμήματα ξύλου με τις γνάθους τους, τα καταπίνουν και τα αποθηκεύουν στο στόμαχο για πέψη, από όπου και τα μοιράζονται με τους υπόλοιπους «συγκατοίκους» διαμέσου της τροφάλλαξης (μεταφορά τροφής ή άλλων υγρών και μεταξύ μελών της αποικίας από στόμα σε στόμα ή από τον πρωκτό στο στόμα). Την προσβολή προδίδει η εμφάνιση από πτερωτούς τερμίτες, το σκούρο χρώμα του ξύλου εξαιτίας των υδαρών περιττωμάτων τους και κάποιες φορές οι ζημιές όταν έχει απομείνει μόνο το βερνίκι!

Έχουν προτίμηση σε σομφό ξύλο παρά εγκάρδιο λόγω ύπαρξης μεγαλύτερης ποσότητας αμύλου και σακχάρων (ενέργεια) αν και ζημιές τους παρατηρούνται ακόμα και στα παράγωγα του ξύλου ή του χαρτιού. Οι καταλληλότερες συνθήκες για δραστηριοποίηση και ανάπτυξη των τερμιτών (υπόγειων, ξηρού και υγρού ξύλου) είναι θερμοκρασία 24-350C ενώ σε συνθήκες πιο ψυχρές διαχειμάζουν και μένουν ανενεργοί μέχρι η θερμοκρασία να τους ευνοήσει. Επειδή το σώμα τους είναι μαλακό και ευάλωτο στην αφυδάτωση προτιμούν συνθήκες υγρασίας (πχ διαρροή από καλοριφέρ ή σωληνώσεις μπάνιου).

Οι τερμίτες στην Ελλάδα διακρίνονται σε:

  • υπόγειους τερμίτες (οι πιο διαδεδομένοι)
  • τερμίτες υγρού ξύλου
  • τερμίτες ξηρού ξύλου

Οι υπόγειοι τερμίτες εργάζονται υπόγεια κατασκευάζοντας συνεργατικά μεγάλο δίκτυο από χωμάτινους αγωγούς-κανάλια (tubes) πρωτεύοντα, δευτερεύοντα, κανάλια εξαερισμού για την αποφυγή υψηλών θερμοκρασιών και για άλλες τις ανάγκες της αποικίας (της φωλιάς των τερμιτών). Είναι δυνατόν τα κανάλια να διαπεράσουν οικοδομικά υλικά χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες ρωγμές και κοιλότητες ή περάσματα σωληνώσεων και άλλα ανοίγματα.

Οι τερμίτες ξηρού ξύλου κι οι τερμίτες υγρού ξύλου (τερμίτες ξύλου) δεν έχουν την ανάγκη της επαφής με το έδαφος, οι πληθυσμοί τους είναι μικρότεροι, δεν κάνουν μεγάλες ζημιές και δεν κατασκευάζουν χωμάτινους αγωγούς όπως οι υπόγειοι. Η εγκατάσταση των τερμιτών στις κατοικίες γίνεται όταν οι σμηνουργοί εισέλθουν τυχαία, από κάποιο άνοιγμα, αεραγωγό ή ρωγμή. Χαρακτηριστικό σημάδι (εκτός των σμηνουργών) είναι οι μικροί σωροί από περιττώματα που αποβάλλονται από τις στοές και θυμίζουν σπόρους. Τα περιττώματα των τερμιτών υγρού ξύλου είναι κυλινδρικά και ανοιχτόχρωμα ενώ των τερμιτών ξηρού ξύλου σκουρόχρωμα και εξάεδρα. Οι τερμίτες υγρού ξύλου προσβάλλουν ξύλα με υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία, ενώ οι τερμίτες ξηρού ξύλου παράγουν την υγρασία που χρειάζονται μέσω του μεταβολισμού τους.

Ανίχνευση τερμιτών

Είμαστε οι μόνοι στην Ελλάδα που επενδύσαμε στην ανίχνευση τερμιτών με τη συσκευή της Termatrac T3i. Έτσι οι τερμίτες στο σπίτι δε φαντάζει πλέον σαν μία «ζημιά ανεπανόρθωτη» ούτε χρειάζεται να μετακομίσουμε. Απλά να εμπιστευτούμε τους ειδικούς! Καταπολέμηση τερμιτών είναι δυνατόν να πετύχουμε με συμβατικές εφαρμογές και κοινά εντομοκτόνα, ενώ αντιμετώπιση τερμιτών μόνο με τη με την εξειδικευμένη εφαρμογή που περιγράφηκε παραπάνω. Αναζητώντας φάρμακα για τερμίτες ή εντομοκτόνο για τερμίτες , διερευνώντας για φωλιά τερμιτών ή μυρμήγκια με φτερά σε μία δεδομένη και χρόνια προσβολή αποπροσανατολιζόμαστε σε λύσεις ημίμετρες με πολύ χαμηλά αποτελέσματα. Η ανίχνευση των τερμιτών γίνεται κατά την επίσκεψη αυτοψίας μας, όταν υπάρχει ένδειξη παρουσίας τους ή ζημιές που θυμίζουν προσβολή τους. Ο έλεγχος περιλαμβάνει τη σάρωση όλων των πιθανών σημείων προσβολής ή διαδρομής τους, κυρίως σε ξύλινα πατώματα, κάσες, ντουλάπια και ντουλάπες, βιβλιοθήκες, άλλες επενδύσεις ξύλου ή παράγωγων υλικών και στην επιφάνεια τοίχων.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την εξειδικευμένη σελίδα μας: termites.com.gr.

  • Οι τερμίτες είναι έντομα φωτόφοβα και κινούνται πάντα διαμέσου αγωγών που κατασκευάζουν από χώμα και περιττώματα τους (υπόγειοι τερμίτες). Οι τερμίτες στο σπίτι (στην περίπτωση των υπόγειων τερμιτών) εισέρχονται διαμέσου των χωμάτινων αγωγών και διατηρούν διαρκώς την επικοινωνία με τα υπόλοιπα μέλη εκτός, που αποτελεί την αρχική φωλιά τερμιτών.
  • Η απεντόμωση τερμιτών είναι μία εφαρμογή που προϋποθέτει ειδίκευση και αναλαμβάνουν μόνο πιστοποιημένα συνεργεία απεντόμωσης.
  • Οι τερμίτες στην Ελλάδα υπήρχαν πάντα ενώ οι ζημιές δεν είναι έγκαιρα αντιληπτές αφού τα πρώτα σημάδια αποδίδονται αρχικά σε μυρμήγκια ή στην υγρασία. Οι υπόγειοι τερμίτες παρουσιάζουν μεγαλύτερες ζημιές και εξάπλωση, ενώ οι υπόλοιποι τερμίτες ξύλου (υγρού ή ξύλου) συνήθως προκαλούν πιο εντοπισμένες και μικρές ζημιές.

 

Photo Gallery


Comments are closed.

ΖΗΤΗΣΤΕ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑ!


Καλέστε μας στο Tηλ.: 21097 55070 | Κινητό: 69730 47731
Καλέστε με
+
Καλέστε με