Δείτε Όλες τις Εφαρμογές

Σφήκες


Σφηκοφωλιά σε οροφή

Οι σφήκες ανήκουν στην τάξη Hymenoptera και το μέγεθος τους είναι 10-20 χιλιοστά. Έχουν χαρακτηριστικό μαύρο με κίτρινο χρωματισμό, σε αντίθεση με τις μέλισσες που το κίτρινο αντικαθίσταται με σκούρο κίτρινο, και ελάχιστα τριχίδια. Κεντρί διαθέτουν μόνο τα θήλεα. Η σφήκα, σε αντίθεση με την μέλισσα, επιβιώνει μετά από το κέντρισμα. Δημιουργεί και αυτή όπως και η μέλισσα, κοινωνίες αλλά κατά πολύ μικρότερες.

Οι φωλιές τους αποτελούνται από εξάγωνα κελιά, είναι γκρίζου χρήματος ή καφέ και θυμίζουν χαρτόνι. Τα αυγά εκκολάπτονται μέσα σε λίγες ημέρες και οι προνύμφες αναπτύσσονται σε διάστημα 4 εβδομάδων περίπου. Οι προνύμφες όταν εκκολαφθούν υφαίνουν απαλά κουκούλια και οι νύμφες αναπτύσσονται σε ενήλικα έντομα εντός 2 εβδομάδων. Οι αποικίες συνήθως επιζούν μόνο για ένα χρόνο και μπορεί να εμπεριέχουν αρκετές χιλιάδες άτομα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Δεν είναι απαραιτήτως επιθετικά έντομα, παρά μόνο όταν νιώσουν απειλή για τα ίδια ή για την φωλιά τους.

Τα πιο συχνά είδη σφήκας τα οποία εντοπίζονται στην Ελλάδα είναι τα εξής:

Vespoula Germanica – Κοινή σφήκα ή Ευρωπαϊκή σφήκα
Μήκος: 13 χιλιοστά
Χρώμα: Κίτρινο και μαύρο
Vespa Crabro – Σκούρκος ή σερσένι
Μήκος: 26 χιλιοστά
Χρώμα: Κίτρινο και καφέ

Οι σφήκες αν και τρέφονται με άλλα παράσιτα όπως μύγες, κάμπιες κ.λπ., δρουν και ως παράσιτα. Όταν συλλέγουν υλικά από ξύλο για το χτίσιμο της φωλιάς, μπορεί να μασήσουν και να καταστρέψουν την ξυλεία σε φράχτες και κτίρια. Αφαιρούν επίσης το φλοιό των δέντρων προκαλώντας το μαρασμό των κλαδιών και των νεαρών βλαστών, ενώ στα τέλη του καλοκαιριού μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές στις σοδειές φρούτων. Αποτελούν τέλος εχθρό για τα μελίσσια. Όταν φτιάχνουν φωλιές σε περιοχές με μεγάλη κίνηση ή κοντά σε σπίτια μπορεί να αποτελέσουν πρόβλημα, ενώ ένα ποσοστό ανθρώπων είναι πιθανόν να παρουσιάσει επικίνδυνη αλλεργική αντίδραση στα τσιμπήματα (επώδυνο το τσίμπημα της σφήκας).

Καταπολέμηση σφηκών

1. Απεντόμωση για σφήκες
Η απεντόμωση για σφήκες μπορεί να πραγματοποιηθεί με συνδυασμό μεθόδων απεντόμωσης με προϋπόθεση την αρχική επιθεώρηση, εκτός και αν οι φωλιές των σφηκών είναι εντοπισμένες. Απεντόμωση για σφήκες εννοούμε τη χημική παρέμβαση με ασφαλή για κατοικημένους χώρους εντομοκτόνα σκευάσματα με σκοπό την οριστική εξόντωση όλου του πληθυσμού τους. Η απολύμανση για σφήκες (απεντόμωση) ή η καταπολέμηση σφηκών είναι μία εξειδικευμένη εργασία που αναλαμβάνουν ειδικά συνεργεία απολύμανσης-απεντόμωσης. Η απεντόμωση για σφήκες σε εξωτερικούς χώρους γίνεται μέσο ψεκασμού ή μέσο εκνέφωσης –νεφελοποίησης, όταν οι φωλιές βρίσκονται σε δυσπρόσιτα σημεία. Στη συνέχεια απαιτείται η καταστροφή της σφηκοφωλιάς, η σφράγιση των ανοιγμάτων που χρησιμοποίησαν (σε περιπτώσεις φωλιάς στο εσωτερικό κατοικιών), καθώς και χρήση τροφοελκυστικών παγίδων για μελλοντική προστασία.
Για περισσότερα σχετικά με την μέθοδο της ψυχρής εκνέφωσης-νεφελοποίησης διαβάστε εδώ.

2. Παγίδες για σφήκες
Οι παγίδες για σφήκες χρησιμοποιούνται προληπτικά ή κατασταλτικά συνήθως σε συνδυασμό με κάποια άλλη μέθοδο καταπολέμησης, για τον έλεγχο μέρους του πληθυσμού τους. Σε προληπτικό επίπεδο τοποθετούνται νωρίς την άνοιξη, όταν παρατηρούνται οι πρώτες πτήσεις των εργατριών που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει και τη δημιουργία φωλιάς. Οι σφηκοπαγίδες εμπεριέχουν το ειδικό τροφοελκυστικό (δόλωμα για σφήκες) ενώ διαθέτουν μικρά κενά που επιτρέπουν μόνο την είσοδο των σφηκών και όχι την έξοδό τους. Οι παγίδες για τις σφήκες τοποθετούνται σε ψηλά σημεία όπου οι πτήσεις είναι πιο συχνές, περιμετρικά των κτιρίων και όχι στο εσωτερικό τους. Θα πρέπει να επιθεωρούνται τακτικά, να καθαρίζονται και να συμπληρώνεται το τροφοελκυστικό υγρό που περιέχουν. Η δραστηριότητα και ο πληθυσμός των σφηκών αξιολογείτε και σε κάποιες περιπτώσεις αυξάνεται ο αριθμός των παγίδων ή αλλάζει η θέση τους.

3. Αφαίρεση και καταστροφή των σφηκοφωλιών
Για την αφαίρεση και καταστροφή των σφηκοφωλιών θα πρέπει να προηγείται η ειδική απεντόμωση για σφήκες που προϋποθέτει κατάλληλα μέσα απεντόμωσης (ψεκαστήρα προπίεσης ή εκνεφωτή) και υλικά (εντομοκτόνο για σφήκες). Πρέπει να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας όπως στολή, μάσκα ολόκληρου προσώπου, γάντια νιτριλίου και ποδονάρια με σκοπό τον περιορισμό του κινδύνου που εγκυμονεί από τις σφήκες που εμφανίζουν επιθετικότητα όταν αντιληφθούν πιθανή απειλή. Μετά την απομάκρυνση της φωλιάς λίγη ώρα μετά την απεντόμωση με χημικά μέσα ελέγχονται κενά ή ρωγμές που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι σφήκες που απουσίαζαν από την εφαρμογή για νέα φωλιά. Τα σημεία αυτά καλύπτονται με αφρό πολυουρεθάνης ή άλλα παρόμοια υλικά.

Η καταπολέμηση των σφηκών θα πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένα συνεργεία απεντόμωσης με σκοπό τον περιορισμό των προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσουν με την παρουσία τους. Η αποτυχία ελέγχου των εντόμων σε προσβολή από σφήκες, με τη μερική καταπολέμηση σφηκών ή την αγνόηση του προβλήματος μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΖΗΤΗΣΤΕ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑ!


Καλέστε μας στο Tηλ.: 21097 55070 | Κινητό: 69730 47731
Καλέστε με
+
Καλέστε με