Δείτε Όλες τις Εφαρμογές

Τερμίτες, Υπόγειοι Τερμίτες σε μονοκατοικία στην Πλάκα (Ρωμαϊκή Αγορά)


Υπόγειοι τερμίτες στην κάσα

Οι τερμίτες (υπόγειοι τερμίτες) εισέβαλαν για πρώτη φορά πριν από πολλά χρόνια και οι ζημιές επεκτάθηκαν σταδιακά σε όλους τους χώρους με μεγαλύτερες προσβολές στο ξύλινο πάτωμα και στις εσωτερικές και εξωτερικές ξύλινες κάσες. Μετά από κάθε αντικατάσταση κάσας (σχεδόν όλες οι κάσες αλλάχτηκαν τα τελευταία 40 χρόνια και μάλιστα 2-3 φορές), δεν αργούσε να φανεί ότι το πρόβλημα δε λύθηκε με την αλλαγή του προσβεβλημένου ξύλου.

Οι υπόγειοι τερμίτες εισβάλουν από ρωγμές και άλλα ανοίγματα του τσιμέντου ή άλλων υλικών κατασκευάζοντας δίκτυο χωμάτινων αγωγών που καταλήγει σε ξύλινα μέρη σε επαφή με το πάτωμα ή την τοιχοποιία. Οι ζημιές από τους τερμίτες παραμένουν κρυφές μέχρι να γίνουν αντιληπτές τυχαία ακουμπώντας σε κάποιο μέρος ξύλου που έχει προσβληθεί εσωτερικά και έχει απομείνει η βαφή ή το λούστρο.

Συχνά οι ζημιές αποδίδονται αρχικά σε υγρασία ή σαράκι (άλλα ξυλοφάγα έντομα), λαμβάνονται λανθασμένα μέτρα και έτσι η εξολόθρευση των τερμιτών δείχνει ακατόρθωτη. Αντιμετώπιση τερμιτών με συντηρητικά ξύλου ή όποιο υλικό που παρουσιάζεται ως εντομοκτόνο για τερμίτες και διατίθεται σε μη επαγγελματίες, δε μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Οι τερμίτες στην Ελλάδα είναι ένα κοινό πρόβλημα που τα πρώτα χρόνια αποδίδεται σε άλλους παράγοντες (οι ζημιές αποδίδονται σε μυρμήγκια ή στην υγρασία), με αποτέλεσμα να παραμένει άλυτο. Οι τερμίτες στο σπίτι με την πάροδο των χρόνων είναι δυνατόν να προκαλέσουν σημαντικές φθορές σε πατώματα, κάσες πορτών, ντουλάπια κουζίνας, ντουλάπες, κ.α. Οι πιο καταστρεπτικοί είναι οι υπόγειοι τερμίτες ενώ οι τερμίτες ξύλου (υγρού ή ξύλου) συναντώνται σε μικρότερους πληθυσμούς και προκαλούν μικρότερες ζημιές.

Στην ερώτηση τι τρώνε οι τερμίτες ή ποια ξύλα προσβάλουν η απάντηση είναι ότι καταναλώνουν όλα τα κυτταρινούχα υλικά, ότι δηλαδή περιέχει ξύλο ή χαρτί! Οι τερμίτες στο σπίτι μπορούν να ανιχνευτούν μόνο από εκτεταμένες ζημιές, από την παρατήρηση δεκάδων πτερωτών (θυμίζουν φτερωτά μυρμήγκια) που διέρχονται και εντοπίζονται σε φωτεινά σημεία όπως παράθυρα, ή με το ειδικό εργαλείο ανίχνευσης Termatrac που πρώτοι χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα για την ανίχνευση τερμιτών. Μία χαρακτηριστική μορφολογική διαφορά στο φτερωτό τερμίτη (πτερωτό, γιατί διαθέτει πτέρυγες και όχι φτερά) από το φτερωτό μυρμήγκι (πτερωτό) είναι ότι ο τερμίτης έχει τα δύο ζεύγη πτερύγων ίσα σε μήκος. Έτσι οι «τερμίτες με φτερά» αποτελούν την κάστα των αναπαραγωγικών ατόμων του τερμίτη και μάλιστα δεν ευθύνονται για τις ζημιές στα ξύλα, παρά μόνο για την εξάπλωση του πληθυσμού τους και τη διαιώνιση της αποικίας τους.

Ο τερμίτης ζει από λίγα έως αρκετά χρόνια (οι εργάτες τερμιτών λίγα χρόνια) και η βασίλισσα των τερμιτών που ευθύνεται για την αρχική φωλιά τερμιτών και όλη τη ζημιά ζει μέχρι και 30 χρόνια!

Η απεντόμωση τερμιτών είναι μία ειδική εφαρμογή που απαιτεί ειδίκευση και πραγματοποιείται με οριστική επιτυχία από ειδικά συνεργεία απεντόμωσης. Η καταπολέμηση τερμιτών για να είναι οριστική θα πρέπει να πραγματοποιηθεί αναλυτικά και με τη μέθοδο της τροφάλλαξης που εμφανίζει μοναδικά αποτελέσματα (ριζική εξολόθρευση τερμιτών). Αναζητώντας φάρμακα για τερμίτες ή εντομοκτόνο για τερμίτες μπορεί εύκολα να καταλήξουμε σε κάποιο συντηρητικό ξύλου που θα καλύψει το πρόβλημα προσωρινά.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τη σελίδα μας www.termites.com.gr

Φωτογραφικό υλικό

Comments are closed.

ΖΗΤΗΣΤΕ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑ!


Καλέστε μας στο Tηλ.: 21097 55070 | Κινητό: 69730 47731
Καλέστε με
+
Καλέστε με