Δείτε Όλες τις Εφαρμογές

Καταπολέμηση Κοριών


Κοριοί σε στρώμα

Πρόκειται για μικρόσωμα αιμομυζητικά έντομα της οικογένειας Cimicidae, τα οποία εξαιτίας του ανθρωπόφιλου χαρακτήρα τους έχουν την τάση να νύσσουν και να αντλούν αίμα από τον άνθρωπο, χωρίς ο άνθρωπος να αποτελεί αποκλειστικό ξενιστή του εντόμου. Σε όλα τα στάδια του βιολογικού τους κύκλου (αυγό-προνύμφη-ακμαίο) έχουν σχήμα ωοειδές που θυμίζει κόκκο φακής.

Η εκκόλαψη των αυγών πραγματοποιείται σε 4-20 ημέρες (όσο μεγαλύτερη η θερμοκρασία τόσο πιο γρήγορη), ενώ η εξέλιξη της προνύμφης σε ακμαίο διαρκεί 30-60 ημέρες. Για κάθε μετάβαση από το ένα νυμφικό στάδιο στο επόμενο απαιτείται τουλάχιστον ένα γεύμα αίματος. Διαθέτουν ειδικό όργανο (στιλέτο) που με τη βοήθεια του νύσσουν την επιδερμίδα του ξενιστή ώστε να τραφούν, παράγοντας ταυτόχρονα αντιπηκτικές ουσίες που διαχέονται διαμέσου του σάλιου τους. Αυτές οι ουσίες βοηθούν το έντομο να ολοκληρώσει μέσα σε 5 λεπτά το γεύμα του (μπορεί να αντλήσει ποσότητα αίματος πολλαπλάσια έως και 6 φορές του βάρους του), χωρίς να πήξει το αίμα. Ανήκουν στα εκτοπαράσιτα έντομα σε αντίθεση με τα τσιμπούρια που ζουν κάτω από την επιδερμίδα του ξενιστή-στόχου τους (ενδοπαράσιτα) . Οι κοριοί τσιμπούν και φεύγουν.

Αντιλαμβάνονται τον στόχο τους (άνθρωπος ή άλλα θερμόαιμα θηλαστικά) από το διοξείδιο του άνθρακα που εκλύεται με την αναπνοή και από το δέρμα, όπως επίσης και από την θερμοκρασία του σώματος του. Είναι δυνατόν να παραμείνουν σε κατάσταση διάπαυσης (λήθαργος) μέχρι και αρκετούς μήνες μέχρι να “μυρίσουν” στο περιβάλλον που έχουν  “εγκατασταθεί” τον ξενιστή που θα παρασιτήσουν.

Το τσίμπημα του κοριού το οποίο τουλάχιστον αρχικά δεν είναι επώδυνο λόγω αναισθητικών ουσιών που παράγουν, προκαλεί συχνά δερματίτιδες και οίδημα (πρήξιμο). Τα τσιμπήματα είναι κατά κύριο λόγο ομαδοποιημένα, συνήθως σε σειρά, με τα εξανθήματα να παραμένουν για μέρες με τη μορφή στρογγυλών ερυθημάτων. Τα μέρη του σώματος που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τους κοριούς είναι τα γυμνά μέρη, αυτά που βρίσκονται εκτός σκεπασμάτων ή αυτά που υπεραιματόνονται λόγω της πίεσης από ρούχα ή εσώρουχα.

Είναι έντομα που κρύβονται τη μέρα (νυκτόβια) σε ρωγμές, σχισμές και κοιλότητες που μπορούν να χωρέσουν και πάντα κοντά σε μέρη που παραμένει ο ξενιστής για αρκετό χρόνο. Είναι πεπλατυσμένα νοτιοκοιλιακά και για αυτό χωρούν σε πολύ μικρά ανοίγματα που είναι κάποιες φορές δύσκολο να γίνει αντιληπτή αν όχι η παρουσία τους, ο πληθυσμός τους. Τέτοια σημεία είναι οι πτυχώσεις του στρώματος, λεπτομέρειες των επίπλων κοντά στο κρεβάτι, ο σκελετός του κρεβατιού, οι τάβλες κ.λπ. Άλλα δυνητικά σημεία είναι πιθανές ρωγμές στους τοίχους ή στο πάτωμα, πρίζες και διακόπτες, κ.λπ. Το χρώμα τους είναι καφέ ανοιχτό ή σκούρο, κάτι που συνδέεται άμεσα με την ποσότητα του αίματος που έχουν καταναλώσει.

Χαρακτηριστικά σημάδια παρουσίας τους εκτός της όχλησης από τα τσιμπήματα είναι μαύρα μικρά στίγματα που εμφανίζονται κυρίως σε σημεία με μεγάλους πληθυσμούς του εντόμου. Συνήθως αυτά είναι ορατά σε τάβλες, στις ενώσεις των ξύλων στα κρεβάτια και στις πτυχώσεις του στρώματος. Αυτό συμβαίνει γιατί οι κοριοί αποβάλλουν από το οπίσθιο μέρος του εντερικού τους σωλήνα υπόλοιπα αιμοσφαιρίνης του αίματος που έχουν χρώμα μαύρο.

Μεταφέρονται πολύ εύκολα από μέρη που έχουν μεγάλους πληθυσμούς και αυτά μπορεί να είναι νοσοκομεία, ξενοδοχεία, στρατόπεδα κλπ. Εκτός από ρούχα, παπούτσια και αποσκευές, συχνά μεταφέρονται και με έπιπλα, στρώματα ή γειτονικά διαμερίσματα που έχουν ήδη εγκατασταθεί.

Καταπολέμηση κοριών, αντιμετώπιση κοριών

Η καταπολέμηση των κοριών πραγματοποιείται με τη χρήση ψυχρού εκνεφωτή (cold fogger) με τη μέθοδο U.L.V (Ultra Low Volume). Συμπληρωματικά είναι δυνατόν να γίνει χρήση καπνιστικών εντομοκτόνων σκευασμάτων, αερολυμάτων ή και ψεκασμός με ψεκαστήρα χαμηλής πίεσης.

Η μέθοδος της εκνέφωσης για την αντιμετώπιση κοριών, στηρίζεται στον πολυμερισμό του εντομοκτόνου διαλύματος που χρησιμοποιείται,  σε πολύ μικρής διαμέτρου σταγόνες (20-80μm), με σκοπό την άμεση καταπολέμηση των ακμαίων εντόμων και των προνυμφών που βρίσκονται κοντά στις επιφάνειες και λεπτομέρειες των επίπλων. Το εντομοκτόνο διέρχεται με μεγάλη δύναμη και σαν νέφος εισχωρεί σε όλα τα δυνητικά σημεία με πληθυσμούς των εντόμων. Πέρα από την άμεση κατάρριψη του πληθυσμού δημιουργείται -εξαιτίας της υπολειμματικής δράσης του εντομοκτόνου-  ένα φιλμ προστασίας σε όλες τις επιφάνειες του χώρου,  με σκοπό την θανάτωση όλων των ακμαίων που περνούν από αυτές κατά την αναζήτηση τροφής.

Είναι δυνατόν σε περιπτώσεις με μεγάλους πληθυσμούς κοριών να χρειαστεί και επαναληπτική εφαρμογή καταπολέμησης μετά από 8-10 ημέρες.

Όλα τα εντομοκτόνα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται είναι οικολογικά (ακίνδυνα για τον άνθρωπο, τα κατοικίδια και το περιβάλλον), άχρωμα, άοσμα και υψηλής αποτελεσματικότητας. Διαθέτουν έγκριση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και προορίζονται για χρήση σε κατοικημένους χώρους.

 

Photo Gallery


Comments are closed.

ΖΗΤΗΣΤΕ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑ!


Καλέστε μας στο Tηλ.: 21097 55070 | Κινητό: 69730 47731