Απεντόμωση για κάμπιες των πεύκων

Δείτε Όλες τις Εφαρμογές

Απεντόμωση για κάμπιες των πεύκων


ΚΑΜΠΙΕΣ ΠΕΥΚΩΝ
1. Κάμπιες των πεύκων (Πιτυοκάμπη ή thaumetopea pityocampa)

Το ακμαίο (πεταλούδα) έχει συνήθως κίτρινες πτέρυγες πρόσθιες με καστανά στίγματα και λευκές οπίσθιες. Τρέφεται με τους χυμούς των πεύκων, κυρίως των Pinus brutia. Από Σεπτέμβριο έως και Νοέμβριο το θήλυ τοποθετεί σε πευκοβελόνες, περιμετρικά από 100 έως 300 αυγά.

Οι νεαρές προνύμφες (κάμπιες) συγκεντρώνονται σε ακραία τμήματα του δέντρου δημιουργώντας αραχνοΰφαντες φωλιές. Εξέρχονται νωρίς την άνοιξη κατατρώγοντας αδηφάγα τις πευκοβελόνες. Για να ολοκληρώσουν τον βιολογικό κύκλο τους, πέφτουν στο έδαφος. Δημιουργούν αλυσίδα, αναζητώντας την κατάλληλη τοποθεσία που θα μετατραπούν σε χρυσαλίδα για να περάσουν την θερμή περίοδο. Μπορεί να παραμείνει σε διάπαυση επί τρία ή περισσότερα χρόνια.

Εκτός από το πρόβλημα στα δέντρα, η επαφή με τις κάμπιες των πεύκων προκαλεί στον άνθρωπο έντονο κνησμό και άλλα πιο έντονα αλλεργικά συμπτώματα. Μεγαλύτερη ευαισθησία παρουσιάζεται στα κατοικίδια και αυτό τις καθιστά ακόμα πιο επικίνδυνες, ειδικά αν επέλθει κατάποση των εντόμων.

 

2. Κάμπια του πεύκου – κύκλος ζωής

Ο βιολογικός κύκλος της κάμπιας των πεύκων (πιτυοκάμπη) ξεκινάει κατά το τέλος του καλοκαιριού. Τα ακμαία του εντόμου πετούν προς αναζήτηση συντρόφου για διασταύρωση. Η χρονική περίοδος εξαρτάται από το υψόμετρο και τη θερμοκρασία. Σε χαμηλά υψόμετρα και με μεγάλη θερμοκρασία η αναπαραγωγή της κάμπιας των πεύκων ξεκινάει πιο νωρίς. Τα αρσενικά άτομα εμφανίζονται αρχικά και πετούν σε μεγάλες αποστάσεις προκειμένου να συναντήσουν τα θηλυκά που πετούν λιγότερο και σε πολύ κοντινές αποστάσεις.

Μετά τη διασταύρωση, το θηλυκό τοποθετεί τα αυγά στη βάση 1 χονδρής ή 2 λεπτών πευκοβελόνων. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία τα σκεπάζει με λέπια από το σώμα του. Έτσι σχηματίζει ένα λευκό στρώμα αυγών γύρω από τις πευκοβελόνες. Η ανάπτυξη μέσα στα αυγά διαρκεί 1-2 μήνες. Μετά την εκκόλαψη, οι προνύμφες διανύουν πέντε προνυμφικά στάδια μέχρι τη νύμφωση. Η νύμφωση πραγματοποιείται στο έδαφος, σε ελαφρύ χώμα και μακριά από πευκοβελόνες και σε βάθος μέχρι 10 εκατοστά. Οι προνύμφες είναι συνεργατικές αφού κατασκευάζουν φωλιές από λεπτά νήματα. Με αυτό τον τρόπο προστατεύονται από φυσικούς και χημικούς εχθρούς, μέχρι να είναι έτοιμες για την ολοκλήρωση. Στα επόμενα στάδια ζωής οι προνύμφες δευτέρου, τρίτου και τετάρτου σταδίου αλλάζουν διαρκώς φωλιές. Κατά την πορεία εμφανίζονται μεγαλύτερες και πιο συνεκτικές φωλιές. Όσο η θερμοκρασία κατά τους χειμερινούς μήνες μειώνεται οι φωλιές μεταφέρονται προς τα υψηλότερα σημεία της κόμης των δέντρων. Η διαδικασία αυτή γίνεται για να έχουν μεγαλύτερη έκθεση σε ηλιακή ακτινοβολία και τη συνέχιση της ζωής στη φωλιά.

Στα τελευταία προνυμφικά στάδια, οι κάμπιες των πεύκων έχουν την ευχέρεια να εκτοξεύουν τριχίδια όταν ενοχληθούν ή νιώσουν ότι απειλούνται. Στα τριχίδια εμπεριέχεται ένα μίγμα από 70 πρωτεΐνες, ανάμεσα στις οποίες κάποιες είναι αλλεργιογόνες για όλα τα θερμόαιμα θηλαστικά. Προκαλούν συχνά αλλεργικές αντιδράσεις στον άνθρωπο και αυτό συμβαίνει κυρίως όταν τα μικρά τριχίδια έρθουν σε επαφή με το δέρμα ή την αναπνευστική οδό. Έχουν πολύ μικρό μέγεθος (100-250μm), δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι και η κάθε κάμπια διαθέτει περισσότερα από 100 τριχίδια. Η διασπορά τους γίνεται με διαφόρους τρόπους ενώ μεταφέρονται κυρίως και με τον αέρα, με συνέπεια τα αλλεργικά συμπτώματα να εμφανίζονται σε όλη τη διάρκεια της άνοιξης.

Όταν οι προνύμφες φτάσουν στο τελικό στάδιο ζωής κατά το 5ο στάδιο και όταν η θερμοκρασία στο έδαφος είναι μεγαλύτερη από 10-12 °C (νωρίς την άνοιξη), τα έντομα συγκεντρώνονται σε σημεία του κορμού ή των κλαδιών διατηρώντας διαρκώς την επαφή μεταξύ τους με τα πλευρικά τριχίδια που διαθέτουν. Μια θηλυκή προνύμφη ξεκινάει την καθοδική γραμμική πορεία της ομάδας από το δέντρο προς το χώμα (μια μορφή «λιτανείας»), κατά την οποία η κάθε κάμπια ακολουθεί την άλλη. Διατηρούν σε όλη λιτανεία συνεχή και στενή επαφή μεταξύ τους με τη βοήθεια των τριχιδίων που διαθέτουν στην κεφαλή και στο τελευταίο τμήμα της κοιλίας. Ρόλος της πρώτης θηλυκής επικεφαλής κάμπιας είναι να διερευνά για την κατάλληλη θέση που θα εισχωρήσουν για να περιμένουν προστατευμένα τα μέλη του πληθυσμού τη νύμφωση. Αυτή η θέση είναι ένα σημείο ηλιόλουστο, με μαλακό και όχι συμπαγές χώμα, χωρίς μεγάλη υποβλάστηση. Με την ολοκλήρωση της νύμφωσης κατά το τέλος του καλοκαιριού, τα ακμαία από τις κάμπιες των πεύκων θα εξέλθουν από το σχηματισμό που καλείται βομβύκιο, έτοιμα για πτήση και για τον επόμενο βιολογικό τους κύκλο.

3. Καταπολέμηση κάμπιας πεύκου με βιολογική απεντόμωση
3.1 Βάκιλλος θουριγγίας

Η καταλληλότερη περίοδος αντιμετώπισης της κάμπιας των πεύκων είναι από το Σεπτέμβριο έως το Δεκέμβριο, μερικές εβδομάδες μετά την εκκόλαψη της. Οι ψεκασμοί θα πρέπει να ξεκινούν από τις αρχές ή τα μέσα Σεπτεμβρίου και να ακολουθούν επαναληψιμότητα 15-20 ημερών για τουλάχιστον 2 με 3 φορές, ανάλογα την αναμενόμενη έκταση της προσβολής. Ο ψεκασμός γίνεται με χρήση βιο-παρασκευασμάτων με βάση το βακτήριο Bacillus thuringiensis (βιολογική απεντόμωση). Η δράση τους στηρίζεται στην παραγωγή μιας κρυσταλλικής δενδοτοξίνης, η οποία σχηματίζεται κατά την πορεία της σποριογένεσης. Με αυτόν τον τρόπο οι κάμπιες του πρώτου σταδίου θα καταναλώσουν πευκοβελόνες με βάκιλο που σε λίγες μέρες θα τις οδηγήσει στο θάνατο. Ως μηχανικό τρόπο καταπολέμησης που θα μπορούσε να λειτουργήσει συνεργατικά με τη χημική καταπολέμηση είναι το κόψιμο και κάψιμο της φωλιάς. Συνδυαστικά με τα παραπάνω θα μπορούσαν να τοποθετηθούν ειδικές φερομονικές παγίδες με σκοπό την διακοπή της σύζευξης των ακμαίων εντόμων.

3.2 Μικροοργανισμοί θηρευτές

Οι εντομοπαθογόνοι νηματώδεις χρησιμοποιούνται ως επιθετική λύση θεραπείας ή πρόληψης, με μεγάλη επιτυχία και σε όλες τις εποχές του χρόνου. Είναι μικροοργανισμοί (νηματόμορφοι σκώληκες), χωρίς άρθρα και άκρα, με μήκος χαμηλότερο από 1 χιλιοστό. Ψάχνουν ενεργητικά τους ξενιστές τους, στους οποίους επιτίθονται και τελικά εισβάλλουν στο εσωτερικό τους, από φυσικά ανοίγματα όπως στόμα, έδρα ή αναπνευστικές οδούς.  Στη συνέχεια απελευθερώνουν εντός του εντόμου που παρασιτούν τα συμβιωτικά βακτήρια που φέρουν, τα οποία  πολλαπλασιάζονται ταχύτατα, προσβάλλουν τον ξενιστή, με αποτέλεσμα το θάνατο του. Οι νηματώδεις αναπαράγονται εντός του σώματος του νεκρού πια ξενιστή  αναπτύσσοντας σύντομα μεγάλους πληθυσμούς. Στη συνέχεια εξέρχονται και διασπείρονται προς αναζήτηση νέου ξενιστή.

Οι εντομοπαθογόνοι νηματώδεις που χρησιμοποιούνται κατά της φυτοφάγας κάμπιας των πεύκων εμφανίζουν πολύ σημαντικά αποτελέσματα σε συνδυασμό με βάκιλλο θουριγγίας το φθινόπωρο ή χωρίς βάκιλλο την άνοιξη, όταν τα κουκούλια είναι σχηματισμένη και η προσβολή είναι εμφανής. Αφού παρασκευαστεί το διάλυμα νηματωδών (10 εκατομμύρια μικροοργανισμοί ανά 50 λίτρα διαλύματος), ψεκάζονται στο δέντρο με ψεκαστικό συγκρότημα ή εντοπισμένα με ειδικό πτυσόμενο αυλό στα κουκούλια (εμβόλιο). Το ψεκαστικό συγκρότημα φτάνει ύψος τα 19 μέτρα και ο αυλός στα 7 μέτρα. Με δυνατότητα χρήσης σκάλας ή εργοεξέδρας μπορούμε να καλύψουμε με ευκολία το δέντρο ή τα κουκούλια που δημιουργεί η κάμπια των πεύκων.

Αν θέλετε να απαλλαχτείτε από τις κάμπιες των πεύκων, καλέστε μας στο 2109755070 !

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΖΗΤΗΣΤΕ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑ!


Καλέστε μας στο Tηλ.: 21097 55070 | Κινητό: 69730 47731
Καλέστε με
+
Καλέστε με