Απεντόμωση για κάμπιες των πεύκων

Δείτε Όλες τις Εφαρμογές

Απεντόμωση για κάμπιες των πεύκων


Καταπολέμηση κάμπιας των πεύκων
Κάμπιες των πεύκων (Πιτυοκάμπη ή thaumetopea pityocampa)

Το ακμαίο (πεταλόυδα) έχει συνήθως κίτρινες πτέρυγες πρόσθιες με καστανά στίγματα και λευκές οπίσθιες. Τρέφεται με τους χυμούς των πεύκων, κυρίως των Pinus brutia.
Από Σεπτέμβριο έως και Νοέμβριο το θήλυ τοποθετεί σε πευκοβελόνες, περιμετρικά από 100 έως 300 αυγά. Οι νεαρές προνύμφες (κάμπιες) συγκεντρώνονται σε ακραία τμήματα του δέντρου δημιουργώντας αραχνοΰφαντες φωλιές, μέσα στις οποίες αναπτύσσονται. Εξέρχονται νωρίς την άνοιξη κατατρώγοντας αδηφάγα τις πευκοβελόνες. Για να ολοκληρώσουν τον βιολογικό κύκλο τους, πέφτουν στο έδαφος όπου δημιουργούν αλυσίδα, αναζητώντας την κατάλληλη τοποθεσία που θα μετατραπούν σε χρυσαλίδα για να περάσουν την θερμή περίοδο. Ένα μέρος του πληθυσμού είναι δυνατόν να παραμείνει σε διάπαυση επί τρία ή περισσότερα χρόνια.

Εκτός από το πρόβλημα στα δέντρα, η επαφή με τις κάμπιες προκαλεί στον άνθρωπο έντονο κνησμό και συχνά αλλεργίες ή αναπνευστικά προβλήματα. Τέλος, μεγαλύτερη ευαισθησία παρουσιάζεται στα κατοικίδια και αυτό τις καθιστά ακόμα πιο επικίνδυνες, ειδικά αν επέλθει κατάποση των εντόμων.

Καταπολέμηση κάμπιας πεύκου με βιολογική απεντόμωση

Η καταλληλότερη περίοδος αντιμετώπισης της κάμπιας των πεύκων είναι από το Σεπτέμβριο έως το Δεκέμβριο, μερικές εβδομάδες μετά την εκκόλαψη της. Ο ψεκασμός θα πρέπει να ξεκινάει από τις αρχές ή τα μέσα Σεπτεμβρίου και να ακολουθεί επαναληψιμότητα 15-20 ημερών για τουλάχιστον 2 με 3 φορές, ανάλογα την έκταση της προσβολής. Ο ψεκασμός γίνεται με χρήση βιο-παρασκευασμάτων με βάση το βακτήριο Bacillus thuringiensis (βιολογική απεντόμωση). Η δράση τους στηρίζεται στην παραγωγή μιας κρυσταλλικής δενδοτοξίνης, η οποία σχηματίζεται κατά την πορεία της σποριογένεσης. Με αυτόν τον τρόπο οι κάμπιες του πρώτου σταδίου θα καταναλώσουν πευκοβελόνες με βάκιλο που σε λίγες μέρες θα τις οδηγήσει στο θάνατο. Ως μηχανικό τρόπο καταπολέμησης που θα μπορούσε να λειτουργήσει συνεργατικά με τη χημική καταπολέμηση είναι το κόψιμο και κάψιμο της φωλιάς. Συνδυαστικά με τα παραπάνω θα μπορούσαν να τοποθετηθούν ειδικές φερομονικές παγίδες με σκοπό την διακοπή της σύζευξης των ακμαίων εντόμων.

Αν θέλετε να απαλλαχτείτε από τις κάμπιες των πεύκων, καλέστε μας στο 21097 55070 !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΖΗΤΗΣΤΕ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑ!


Καλέστε μας στο Tηλ.: 21097 55070 | Κινητό: 69730 47731