Δείτε Όλες τις Εφαρμογές

Σαράκι ξύλου σε τέμπλο Ιερού Ναού στη Ραφήνα


Σαράκι ξύλου ή σκόρος ξύλου σε ιερό τέμπλο

Ξυλοφάγα κολεόπτερα (σαράκι ξύλου) σε τέμπλο, εικονοστάσια και στασίδια στον Ιερό Ναό Αναλήψεως στη Ραφήνα. Η μοναδική λύση για ριζική καταπολέμηση ξυλοφάγων εντόμων που απασχολούσε ως πρόβλημα για χρόνια, η εφαρμογή του υποκαπνισμού ή fumigation.

Το σαράκι πετάει; Ναι, το σαράκι πετάει!
Ο σκόρος του ξύλου αφορά σε έντομο που ξεκινώντας από αυγό καταλήγει μετά από μεταμορφώσεις σε πτερωτό έντομο που αποτελεί το ακμαίο. Το σαράκι ξύλο ανήκει στα κολεόπτερα και αφού έχει πτέρυγες που έχουν τη μορφή κολεού ή θήκης, το σαράκι πετάει! Πετάει συγκεκριμένα το ακμαίο το ξυλοφάγου εντόμου και είναι σκαθάρι πολύ μικρού ή μικρού μεγέθους. Ο όρος σκουλήκι ξύλου αναφέρεται στην προνύμφη του εντόμου που ευθύνεται κυρίως για τις ζημιές στα ξύλα (σκουλήκι στο ξύλο).

Σαράκι ξύλου αντιμετώπιση – σκόρος ξύλου καταπολέμηση

Πως φεύγει το σαράκι ή πως καταπολεμείται το σαράκι είναι ένα ερώτημα που συχνά, αρχικά τουλάχιστον απαντάται από μη ειδικούς με εφαρμογές επικίνδυνες για τον άνθρωπο και αναποτελεσματικές. Αναζητώντας σε καταστήματα ή στο διαδίκτυο για το καλύτερο φάρμακο για σαράκι ξύλου ή κάποιο «δηλητήριο για σκουλήκι ξύλου ή σκόρο ξύλου» καταλήγουμε σε λύσεις που δε φέρνουν αποτέλεσμα και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια μας. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για την προστασία του ξύλου από σαράκι ή την καταπολέμηση των ξυλοφάγων εντόμων όπως η χρήση αερίων (καπνογόνο για σαράκι), επιχρίσματα (τζελ για σαράκι ή άλλα συντηρητικά), ο υποκαπνισμός ή fumigation με φωσφίνη, η χρήση χημικών εντομοκτόνων ή μη (σαράκι ξύλου πετρέλαιο ή γεωργικά φάρμακα) με ψεκασμό ή εκνέφωση, η θερμική καταπολέμηση (σαράκι ξύλου βιολογική αντιμετώπιση). Το σαράκι ξύλου καταπολεμάται ολικά με την μέθοδο του υποκαπνισμού ή fumigation (φωσφίνη), με τη θερμική μέθοδο (heat treatment) ή του επιχρίσματος (τζελ για σαράκι) σε περιπτώσεις Το σαράκι πετάει;
Ο σκόρος του ξύλου αφορά σε έντομο που ξεκινώντας από αυγό καταλήγει μετά από μεταμορφώσεις σε πτερωτό. Το σαράκι ξύλο ανήκει στα κολεόπτερα και αφού έχει πτέρυγες που έχουν τη μορφή κολεού ή θήκης, το σαράκι πετάει! Πετάει συγκεκριμένα το ακμαίο το εντόμου και είναι σκαθάρι πολύ μικρού ή μικρού μεγέθους.

Σαράκι αντιμετώπιση – σκόρος ξύλου καταπολέμηση

Πως φεύγει το σαράκι ή πως καταπολεμείται το σαράκι είναι ένα ερώτημα που αρχικά απαντάται με μεγάλη συχνότητα από μη ειδικούς με εφαρμογές επικίνδυνες για τον άνθρωπο και αναποτελεσματικές. Ψάχνοντας σε καταστήματα ή στο διαδίκτυο για το καλύτερο φάρμακο για σαράκι ξύλου ή κάποιο «δηλητήριο για σκουλήκι ξύλου ή σκόρο ξύλου» είναι δυνατόν να καταφύγουμε σε λύσεις που δε φέρνουν αποτέλεσμα και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια μας. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για την προστασία του ξύλου από σαράκι όπως χρήση αερίων (καπνογόνο για σαράκι), επιχρίσματα (τζελ για σαράκι ή άλλα συντηρητικά), υποκαπνισμός ή fumigation με φωσφίνη, χρήση χημικών εντομοκτόνων ή μη (σαράκι ξύλου πετρέλαιο ή γεωργικά φάρμακα), ψεκασμός ή εκνέφωση, θερμική καταπολέμηση (σαράκι ξύλου βιολογική αντιμετώπιση). Το σαράκι ξύλου καταπολεμάται οριστικά με την μέθοδο του υποκαπνισμού ή fumigation (φωσφίνη) και με τη θερμική μέθοδο ή του επιχρίσματος (τζελ για σαράκι) σε περιπτώσεις μερικής και πιο ελεγχόμενης προσβολής.

Σκόρος στα ξύλα

Το σαράκι στα ξύλα δραστηριοποιείται εσωτερικά τους και για αυτό η καταπολέμηση (απεντόμωση σαράκι) είναι αναποτελεσματική με χημικά που δεν διαπερνούν το βάθος του. Το σκουλήκι ξύλου αναφέρεται λαϊκά στο στάδιο ζωής του ξυλοφάγου εντόμου που ζει εσωτερικά και τρέφεται με το ξύλο, ορύσσοντας διαδρομές ή κανάλια καθώς το καταστρέφει. Σκόρος ξύλου καλείται το έντομο που προσβάλει τα υγιή ή μη ξύλα και ζει καταναλώνοντας το σομφό του μέρος και σπάνια το εγκάρδιο (πιο σκληρό). Συναντάται συχνά σε:

  • Έπιπλα (σαράκι στα έπιπλα)
  • Στέγη ή σκεπή (σαράκι στη στέγη)
  • Πάτωμα (σαράκι στο ξύλινο πάτωμα)
  • Σε άλλα ξύλα ή επενδύσεις ξύλου (σκόρος στα ξύλα ή σκουλήκι ξύλου)
Προστασία από σαράκι στα ξύλα

Η καλύτερη προστασία από το σαράκι ξύλου είναι τα ξύλα που χρησιμοποιούνται να είναι αρχικά απαλλαγμένα από σαράκι! Τα ξύλα που περνούν από ξηραντήριο πριν την όποια κατασκευή κατά κανόνα δεν φιλοξενούν ξυλοφάγα έντομα ή έντομα ξύλου εσωτερικά τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις προσβολής που συναντάμε σε όλη την Ελλάδα, τα ίδια τα ξύλα ευθύνονται για την αρχική προσβολή αφού επεξεργάστηκαν ελλιπώς και δεν πέρασαν από φούρνισμα.

 

Φωτογραφικό Υλικό

Comments are closed.

ΖΗΤΗΣΤΕ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑ!


Καλέστε μας στο Tηλ.: 21097 55070 | Κινητό: 69730 47731
Καλέστε με
+
Καλέστε με