Δείτε Όλες τις Εφαρμογές

Έντομα Τροφίμων


«Έντομα τροφίμων«, «έντομα αποθηκών» ή «έντομα αποθηκευμένων προϊόντων» εννοούμε τα έντομα που ανήκουν κυρίως στις τάξεις Coleoptera  και Lepidoptera και προσβάλλουν εδώδιμα ή μη προϊόντα, που βρίσκονται διαδικασία της επεξεργασίας ή της αποθήκευσης, σε σπίτια ή μονάδες παραγωγής.

Ορισμένα έντομα από αυτά προσβάλλουν αποκλειστικά καρπούς ενός συγκεκριμένου είδους, αν και αρκετά από αυτά είναι πολυφάγα. Για παράδειγμα το είδος Lasioderma serricorne παρότι προσβάλει κυρίως αποθηκευμένο καπνό συναντάται και σε κατοικημένους χώρους με προσβολές σε αρκετά τρόφιμα, τροφές σκύλου, ακόμα και σε αποξηραμένα φυτά! Άλλα έντομα αποθηκών προσβάλλουν μεγαλύτερες κατηγορίες αποθηκευμένων προϊόντων (τα είδη Ephestia που ανήκουν στα λεπιδόπτερα  προσβάλλουν άλευρα, σπόρους δημητριακών, σύκα, σταφίδες, καπνό, κ.α.).

Σχεδόν όλα τα λεπιδόπτερα (μικρή πεταλούδα γκρι ή καφέ χρώματος) σχηματίζουν μετάξινες θήκες που προστατεύονται κατά το προνυμφικό στάδιο (υποκίτρινα μικρά σκουλήκια) όπου προσβάλλουν μεγάλο αριθμό προϊόντων.

Για τα περισσότερα έντομα αποθηκών οι οριακές τιμές θερμοκρασίας και υγρασίας καθορίζουν τη ζωή τους, την αναπαραγωγή και την ανάπτυξη τους. Ο ρυθμός αναπαραγωγής συνδέεται άμεσα με τους παραπάνω παράγοντες στα ίδια τα προϊόντα και τους χώρους αποθήκευσης τους. Γενικά, όταν οι θερμοκρασίες είναι κάτω από 21°C παρεμποδίζουν την ανάπτυξη και την εξάπλωση των εντόμων, όπως και οι θερμοκρασίες άνω των 35°C.

Τα έντομα που προβάλουν τα αποθηκευμένα τρόφιμα είναι δυνατόν να δημιουργήσουν μικρούς πληθυσμούς σε αποθήκες ή ακόμα και σε ντουλάπια κουζίνας, ακόμα και όταν απουσιάζουν τα τρόφιμα και οι χώροι καθαριστούν. Δε μπορούν να αντέξουν μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς σίτιση, για αυτό και συχνά προσβάλουν δευτερογενώς άλλα τρόφιμα από αυτά που μπορεί να πρωτομεταφέρθηκαν. Τα τρόφιμα δε γεννάνε έντομα, παρά μπορούν να μεταφέρουν αυγά τους ή ακόμα και προνύμφες-ακμαία, που υπό κατάλληλες συνθήκες (στα σπίτια μετά από πολυκαιρία) δημιουργούν γρήγορα μεγάλους πληθυσμούς.

Καταπολέμηση εντόμων τροφίμων

Πριν από οποιαδήποτε προσπάθεια καταπολέμησης εντόμων τροφίμων, μας ενδιαφέρει να γνωρίζουμε τον τρόπο μεταφοράς του εντόμου στο χώρο (για παράδειγμα σε ένα σπίτι τα πρώτα έντομα μπορεί να μεταφέρθηκαν από τροφή για σκύλους, αλεύρι, όσπρια ή άλλα).

Στη συνέχεια επιλέγεται το κατάλληλο πρόγραμμα απεντόμωσης που μπορεί να περιλαμβάνει και άλλες εργασίες όπως καθαρισμό του χώρου. Σε περιπτώσεις κατοικιών το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με τη βοήθεια της ψυχρής εκνέφωσης ή ψεκασμού, με φερομονικές παγίδες, καπνογόνα ή και συνδυασμό τους. Σε περιπτώσεις με αποθηλευμένα τρόφιμα σε κοντέινερ, σιλό ή αποθήκες η καταπολέμηση πραγματοποιείται με υποκαπνισμό και άλλες προληπτικές εφαρμογές θερμής ή ψυχρής εκνέφωσης.

Όλα τα εντομοκτόνα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται είναι οικολογικά (ακίνδυνα για τον άνθρωπο, τα κατοικίδια και το περιβάλλον), άχρωμα, άοσμα και υψηλής αποτελεσματικότητας. Διαθέτουν έγκριση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και προορίζονται για χρήση σε κατοικημένους χώρους.

 

 

Photo Gallery


Γράψτε ένα Σχόλιο


Αφήστε μια απάντηση

Τα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά. Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευτεί.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ!


Καλέστε μας στο Tηλ.: 21097 55070 | Κινητό: 69730 47731