Δείτε Όλες τις Εφαρμογές

Σαράκι σε ξύλινη στέγη στην Κεφαλονιά


Προσβολή από σαράκι ξύλου σε στέγη

Προσβολή από ξυλοφάγα έντομα (σαράκι ξύλου) σε δοκάρια ξύλινης στέγης σε διατηρητέα μονοκατοικία στην Κεφαλονιά. Επίσης σε αρκετά σημεία εσωτερικά και εξωτερικά της οικίας και ειδικότερα σε ξύλινα κουφώματα εντοπίστηκαν χωμάτινοι αγωγοί υπόγειων τερμιτών. Η καταπολέμηση των τερμιτών πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο της Τροφάλλαξης (Trap-Treat-Release). Τα ξυλοφάγα έντομα (σκόρος ξύλου ή σαράκι) προγραμματίστηκε να καταπολεμηθούν με υποκαπνισμό ή fumigation) όλης της οικίας.
Θα πρέπει να στεγανοποιηθούν με ειδικά πλαστικά φύλλα πολλαπλών στρώσεων όλα τα ανοίγματα (πόρτες, παράθυρα κλπ) της οικίας για την αποφυγή απωλειών του υποκαπνιστικού σκευάσματος φωσφίνης που θα χρησιμοποιηθεί. Επίσης επιβάλλεται να παραμείνει η οικία ακατοίκητη για μία εβδομάδα που θα διαρκέσει η εφαρμογή. Μέχρι να λυθεί το πρόβλημα (σαράκι αντιμετώπιση) ο κίνδυνος για κατάρρευση της στέγης εγκυμονεί.

Σαράκι αντιμετώπιση – σκόρος ξύλου καταπολέμηση

Πως φεύγει το σαράκι ή πως καταπολεμείται το σαράκι είναι ένα ερώτημα που αρχικά απαντάται με μεγάλη συχνότητα από μη ειδικούς με εφαρμογές επικίνδυνες για τον άνθρωπο και αναποτελεσματικές. Ψάχνοντας σε καταστήματα ή στο διαδίκτυο για το καλύτερο φάρμακο για σαράκι ξύλου ή κάποιο «δηλητήριο για σκουλήκι ξύλου ή σκόρο ξύλου» είναι δυνατόν να καταφύγουμε σε λύσεις που δε φέρνουν αποτέλεσμα και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια μας. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για την προστασία του ξύλου από σαράκι όπως χρήση αερίων (καπνογόνο για σαράκι), επιχρίσματα (τζελ για σαράκι ή άλλα συντηρητικά), υποκαπνισμός ή fumigation με φωσφίνη, χρήση χημικών εντομοκτόνων ή μη (σαράκι ξύλου πετρέλαιο ή γεωργικά φάρμακα), ψεκασμός ή εκνέφωση, θερμική καταπολέμηση (σαράκι ξύλου βιολογική αντιμετώπιση). Το σαράκι ξύλου καταπολεμάται οριστικά με την μέθοδο του υποκαπνισμού ή fumigation (φωσφίνη) και με τη θερμική μέθοδο ή του επιχρίσματος (τζελ για σαράκι) σε περιπτώσεις μερικής και πιο εντοπισμένης προσβολής.

Σκόρος στα ξύλα

Το σαράκι στα ξύλα δραστηριοποιείται κατά κανόνα εσωτερικά τους και για αυτό η καταπολέμηση (απεντόμωση σαράκι) είναι αναποτελεσματική με χημικά που δεν μπορούν να το διαπεράσουν. Το σκουλήκι ξύλου αναφέρεται λαϊκά στο στάδιο ζωής του ξυλοφάγου εντόμου που ζει εσωτερικά και αποδυναμώνει μηχανικά το ξύλο, ορύσσοντας διαδρομές καθώς το καταστρέφει. Σκόρος ξύλου καλείται επίσης όποιο έντομο προσβάλλει τα ξύλα και ζει καταναλώνοντας το σομφό του μέρος και σπάνια το εγκάρδιο (πιο σκληρό). Συναντάται συχνά σε:

  • Έπιπλα (σαράκι στα έπιπλα)
  • Στέγη ή σκεπή (σαράκι στη στέγη)
  • Πάτωμα (σαράκι στο ξύλινο πάτωμα)
  • Σε άλλα ξύλα ή επενδύσεις ξύλου (σκόρος στα ξύλα ή σκουλήκι ξύλου)

Προστασία από σαράκι στα ξύλα

Η καλύτερη προστασία από το σαράκι ξύλου είναι τα ξύλα που χρησιμοποιούνται για τη στέγη, το ξύλινο πάτωμα ή τα έπιπλα μας να είναι αρχικά απαλλαγμένο από σαράκι! Τα ξύλα που επεξεργάζονται πριν τη χρήση τους με σημαντικό στάδιο το ξηραντήριο πριν την όποια κατασκευή χρησιμοποιούνται, κατά κανόνα δεν φιλοξενούν ξυλοφάγα έντομα ή έντομα ξύλου. Στις περισσότερες περιπτώσεις προσβολής που συναντάμε, τα ίδια τα ξύλα ευθύνονται για την αρχική προσβολή αφού επεξεργάστηκαν ελλιπώς και δεν πέρασαν από φούρνισμα.

 

Φωτογραφικό Υλικό

Comments are closed.

ΖΗΤΗΣΤΕ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑ!


Καλέστε μας στο Tηλ.: 21097 55070 | Κινητό: 69730 47731
Καλέστε με
+
Καλέστε με